Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Fra Norsk Vanns årskonferanse 2024: Og vinnerne er!

Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person er utdelt. Vinnerne er …

av | sep 3, 2024

Vinneren av Årets bedreVANN virksomhet 2023 er Nesodden kommune! Her representert ved Roger Taaje, avdelingsleder for infrastruktur og vannmiljø og Niclas Wigforss, avdelingsleder vann og avløp prosjekt og forvaltning.

Fra juryens begrunnelse: Vinneren av Årets bedreVANN virksomhet 2023 er en norsk kommune med vel 20.000 innbyggere, som gjennom målrettet arbeid og interkommunalt samarbeid har hatt et lavt lekkasjenivå, på 3,5 m3/km, døgn i snitt siste år. Kommunen kan skilte med bærekraftig husholdningsforbruk, på bare 113 liter/person døgn, noe som er både bærekraftig forvaltning og bruk av vannet. Innen VA har kommunen lavt energiforbruk, ledningsfornyelse i tråd med behovet og samarbeider regionalt om avløpsrensing og reservevann. Dette gir kostnadseffektive løsninger. Gebyrkostnadene er verken spesielt lave eller høye, faktisk helt på snittet for kommunene som sammenlignes. 

Juryens vurdering er at dette samlet gjør det mulig å møte framtidsutfordringene med lavere kostnadsvekst enn andre tilsvarende kommuner, og gratulerer Nesodden kommune som Vinner av årets bedreVann-virksomhet. 

Roger Taaje, avdelingsleder for infrastruktur og vannmiljø i kommunen, har ansvar knyttet til forebygging av vannskader og tilgang til tilstrekkelig, trygt drikkevann i Nesodden. I dette Vannfakta-intervjuet fra våren 2023 beskrev han hvordan kommunen har benyttet Sirkulærdisponering av vann i innsatsen for å løse et dobbelt vannproblem.

Roger Taaje, avdelingsleder for infrastruktur og vannmiljø i Nesodden kommune, på jobb i kjente omgivelser.

Omdømmeprisen 2024

Prisvinner har over flere år jobbet godt med synliggjøring og formidling av kunnskap, blant annet gjennom store prosjekter knyttet til vannforsyning, håndtering av overvann og avløp og – ikke minst problemstillinger knyttet til Oslofjorden som rekreasjonsområde. 

Prisvinner har løftet tema som forsyningssikkerhet, beredskap, klima- og miljø, og har et «hjelp til selvhjelp»-fokus med tanke på innbyggerne. Prisvinner har gode nettsider og er til stede på sosiale medier med et innhold som også synliggjør etaten som en spennende arbeidsplass for ungdom. Oppsummert fremstår prisvinner som en serviceinnstilt, åpen, kompetent og tillitsvekkende virksomhet som tar vare på innbyggernes interesser. Dette bidrar til et godt omdømme for prisvinner selv, men også til bransjen nasjonalt.

Vinner av omdømmeprisen 2024 er Oslo VAV.

Bærekraftprisen 2024

Prisvinner er ISO-sertifisert, og bruker systematikken for å nå sine mål, som igjen er forankret i FNs bærekraftmål. Det arbeides tverrfaglig, med faste møter for å skape forståelse på tvers av avdelinger og roller. Prisvinner har i mange år arbeidet aktivt med å redusere fremmedvann, blant annet ved bruk av moderne dataverktøy. Arbeidet har gitt resultater, og prisvinneren er raus med å dele erfaringer og metoder med kolleger og bransjeaktører, gjennom kurs, nettverk i Norsk Vann, og på den nordiske arena i form av en svært populær presentasjon på NORDIWA-konferansen. Prisvinner arbeider aktivt med grøftefri renovering av ledningsnettet, og har siden 2019 en andel NoDig metoder på over 70 prosent. 

Prisvinneren er også aktivt med i flere innovative samarbeidsprosjekt gjennom Leverandørutviklingsprogrammet: Sammen om slambehandling og Fremtidens renseanlegg.

Vinneren av Norsk Vanns Bærekraftpris 2024 er Porsgrunn kommune.

Mest aktive organisasjon 2023/2024

Prisvinner har over mange år markert seg som en viktig bidragsyter i Norsk Vann og er en som aldri takker nei til å la sine ansatte bidra i utviklingsarbeid for en bedre vannbransje. De siste to årene har prisvinner bidratt med ett styremedlem og fire komitemedlemmer, fordelt på både Vannkomiteen, Avløpskomiteen og Samfunnskomiteen. De har også hatt ett medlem i valgkomiteen og deltatt i Norsk Vanns EurEau-arbeid. De senere årene har prisvinner også gjennomgått en større organisasjonsendring, uten at det har bidratt til mindre aktivitet i bransjen. Vinneren av prisen Mest aktive organisasjon er Bergen Vann!

Mest aktive person 2023/2024

Prisvinneren er avdelingsleder for vanntjenesten i sin kommune – en kommune med over 40.000 innbyggere. Prisvinner har i over 10 år vært en god støttespiller for Norsk Vann og vannbransjen, blant annet som aktivt medlem i Vannkomiteen. Prisvinner deltar aktivt inn i bedreVANN, har deltatt på Norsk Vanns beredskapsstudie, og prisvinner er – ikke minst – en viktig bidragsyter i planlegging og gjennomføring av Arendalsuka helt tilbake til 2013, det første året Norsk Vann var med. Han stiller alltid opp, deltar aktivt i diskusjoner, er engasjert, i stand til å se bredden av synspunkter, og er i tillegg en god talsperson utad for bransjen vår – noe vi erfarer og observerer hvert år når vi har gleden av å dele stand og fronte vannbransjens sak sammen med Arendal kommune under Arendalsuka.

Vinneren er en blid og jovial sørlending som alltid yter det lille ekstra: Asgeir Øybakk fra Arendal kommune! 

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Beskrev tiltak for bærekraftig, fremtidsrettet ledningsnett

Beskrev tiltak for bærekraftig, fremtidsrettet ledningsnett

Hvordan bør VA-transportsystemer bygges og rehabiliteres i dag, for at vi skal nå målet om et ledningsnett som møter fremtidige krav og rammebetingelser på en bærekraftig måte. Det var temaet for et SSTT-webinar med sivilingeniør Anette Kveldsvik Desjardins, som er fagansvarlig for VA-planer og forvaltning hos Asplan Viak. I artikkelen oppsummeres svarene i fem hovedpunkt.

Verdig prisvinner pådriver for helhetlig vannforvaltning

Verdig prisvinner pådriver for helhetlig vannforvaltning

«Min våte drøm er at …» starter Bent Braskerud når han svarer på spørsmålet: Hva er det som driver deg i arbeidet nå? Årets Vannpris-vinner, Bent Braskerud, bygde Norges første regnbed i hagen sin, anla grønt tak på garasjen og har stått i bresjen for å gjøre Oslo blå, grønn og vakker i solskinn og trygg når det bøtter ned

Åpent for påmelding: Vannbransjens Innovasjonskonferanse

Åpent for påmelding: Vannbransjens Innovasjonskonferanse

Bildet: Fra Vannbransjens innovasjonskonferanse 2023. Årets konferanse arrangeres 31 oktober. Konferansen gjennomføres i år på Thon Hotel Opra i Oslo, 31. oktober. Konferansens mål er å samle vannbransjen for å presentere innovative prosjekter, inspirere, dele...

[instagram-feed cols=5]