Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Vurderer sertifiseringsordning for overvann

Nedbør skal håndteres på naturbaserte måter og vann må få en sentral rolle i infrastrukturen og omgivelsene våre. For at dette skal gjennomføres på en forsvarlig måte er det avgjørende at planleggingen, prosjekteringen, byggingen og vedlikeholdes gjennomføres faglig og av fagfolk. Her er det fortsatt store mangler.

av | jan 25, 2023

Skader forårsaket av overvann er allerede ekstremt kostbart, og vi er bare i starten på konsekvensene av et villere, og mer uforutsigbart vær. Normalnedbør må infiltreres til grunnen gjennom regnbed, permeable dekker, grønne vegger og -tak, der den lander. Større nedbørshendelser må tidsforsinkes i forsenkninger i bakken, i planlagte oversvømmingsareal og fordrøyningsmagasin av ymse slag. Mens vannet fra styrtregnsflommene må ledes vekk gjennom planlagte og tilrettelagte flomveier. Dette er avgjørende. Og det er avgjørende at hvert ledd gjøres riktig. Løsningen beskrevet er oppsummert som tretrinns-strategien. Den ligger til grunn for overvannshåndteringen i Oslo, som nylig ble beskrevet i den bredt sammensatte Tekna-konferansen for vannbransjen om bærekraft og overvann.

Vi vil fortsatt ha mest av normalregnet. Dette må i all hovedsak håndteres på privat eiendom – og vi snakker i realiteten om private hager. Det dreier seg forresten ikke bare om nedbør som lander på plenen og i gårdsplassen i dag. Også takvannet må håndteres der det lander, i overflaten og i grunnen hjemme hos folk. Til den oppgaven trengs kunnskap og kunnskapsrike fagfolk. Overvannsdisponeringen kan ikke overlates til tilfeldighetene.

I artikkelen Naturbaserte løsninger på privat eiendom fra Teknas konferanse Vann, avløp og nye rettsregler 2022, beskriver Yvona Holbein, overvannskoordinator i Oslo kommune, Oslos nye veileder for overvannshåndtering. Den publiseres etter planen i april.

Å ta utfordringene på alvor

Å lede takvannet inn i avløpsrør, for så å frakte det til renseanlegg, som forurenset avløpsvann, er ikke bærekraftig. Rørene er dessuten underdimensjonert. Det vil ikke være bærekraftig å etablere nye overvannsledninger for å ta unna for alt. Løsningen er naturbasert, og det haster. 

Derfor haster det også å utvikle løsningene for å håndtere vannet gjennom blå-grønne tiltak. Det haster å få kvalitetsikret disse og å utdanne fagfolkene som kan gjøre jobben, før, under og etter. Rådgivningsbransjen er kommet langt, men også der er det hull. Og resten av folkene vi trenger – de må vi utdanne, fort. 

Å bygge naturbaserte løsninger som ikke tåler vannmengdene de er dimensjonert for, kan bli farlig. Å bygge anlegg med feil, fører til vannskader. Å ikke vedlikeholde løsningene riktig, er i praksis det samme som å plugge et rør, og tro at det går godt. 

Derfor er det ubeskrivelig gledelig å lese artikkelen NAML vurderer sertifiseringsordning for overvann fra Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører (NAML). 

Konkret og konstruktivt

Fra innledningen: «Vann på avveie gir ekstremt kostbare skader. Derfor er det innlysende at nedbøren fremover må håndteres på nye måter, og at bransjen vår må ta et tydelig eierskap til de blågrønne, naturbaserte løsningene. Dette vil NAML-nytt se nærmere på de neste ukene, og vi starter denne artikkelserien i dag med å se nærmere på hva regjeringen hittil har gjort på dette feltet, og hva fagskolen Vea kan tilby.»

Dette er BRA!

Noen må ta ansvar for sertifisering. Noen må belyse problemene og mulighetene. Deler av vannbransjen tar et betydelig ansvar, men kan ikke løse den grønne biten. Derfor er det gledelig når daglig leder i NAML, Merete Bellingmo, beskriver utfordringen så tydelig og enkelt i NAMLs artikkel:

«- Innomhus har vi en våtromsnorm, slik at byggherrene får garantier og forsikringsselskapene ikke er usikre på at vann kommer på avveie. Noe tilsvarende ser vi et behov for også i uteanlegg og når det gjelder overvann ute i kommunene.» Og videre:

– Seriøsitet, kunnskap og kvalitet vil kunne sikres ved en hjelp av en sertifiseringsordning som gir et godkjenningsbevis for faglig leder og fagarbeidere. Dette vil møte markedets behov for en kvalitetssikring av løsning og utførelse, og vi har derfor startet prosessen for å få etablert en slik sertifiseringsordning, sier hun.

Vannfakta hilser NAMLs initiativ velkommen.

Regnbed, og grøfter for infiltrasjon av vann, må etableres og vedlikeholdes riktig, for at funksjonen skal ivaretas.

Her er en artikkel om en fagdag om naturbasert overvannsdisponering, arrangert av Norges Grønne fagskole – Vea, i samarbeid med FAGUS, mars 2022.

Her er en Vannfakta-artikkel om fagskoleutdanningen innen sirkulærdisponering av vann, som beskrives i NAML-nytt artikkelen.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

1 kommentar

  1. Yvona Holbein

    Veldig bra. Ønsker sertifiseringen velkommen. Vi i Oslo kan sikkert også bidra med kunnskap.

    Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Nye traineeVANN stillinger!

Nye traineeVANN stillinger!

Norsk Vann har lyst ut trainee-stillinger med søknadsfrist 20. oktober 2024. Disse attraktive stillingene går til faglig dyktige personer, som ønsker å bidra til å sikre ivaretakelse av vannforsyning og miljø for hele samfunnet.

Verdens viktigste fag uten fagutdanning

Verdens viktigste fag uten fagutdanning

Som samfunn kan vi ikke overleve uten at vann- og avløpsinfrastrukturen vår fungerer, så å si feilfritt, så å si hver dag. Men faget for operatørene som skal drifte- og vedlikeholde dette, mangler.

Vannprisvinner: Et meningsfylt arbeidsliv innen vann

Vannprisvinner: Et meningsfylt arbeidsliv innen vann

– På mange måter er vår reise mot den blågrønne byen knapt begynt. Nå er jeg blitt en senior, både i alder og faglig. Når jeg vil oppsummere min reise så langt, vil jeg si at jeg har levd et velsignet liv. Med det mener jeg at generasjonene før meg har lagt i rette for at jeg skal lykkes. Nå skal min generasjon velsigne dere som kommer etter, legge til rette praktisk og åndelig for at din vei skal bli slik at du kan klare det arbeidet som gjør at generasjonen etter deg skal ha det bra.

[instagram-feed cols=5]