Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Vannfakta ønsker ZEB-lab velkommen!

ZEB-laboratoriet, et forskningssenter for fremtidens løsninger for bærekraftige bygg og tekniske løsninger, åpner torsdag 4. mars.

av | feb 25, 2021

I senteret, som ligger på Gløshaugen i Trondheim, skal fremtidens løsninger testes ut, samtidig som forskere jobber der. Laboratoriet er etablert som et nullutslippsbygg, og finansiert av NTNU, SINTEF, Norges forskningsråd og Enova. 

ZEB-laboratoriet bidrar til å redusere klimagassutslipp gjennom bærekraftig bygg- og områdeutvikling. Bygget er et unikt eksempel på hvordan vi kan energieffektivisere bygg og frigjøre energi til annen bruk, samt klimatilpasse bygninger og infrastruktur samtidig som vi former gode bygninger med godt innemiljø for befolkningen, melder Sintef i en pressemelding.

Bærekraftig overvannsdisponering

Senteret bidrar også til å forske på og fremme sirkulærdisponering av vann. Nedbøren på tomten samles i et underjordisk magasin kalt Alma Smart-tank, etablert av betongelement. Dette er flomdempende, samtidig som det utgjør et vannreservoar som kan benyttes til sykkelvask, vanning og annet. På sikt skal prosjektet utvikles med en varmeveksler, slik at energi kan hentes ut fra regnvannet. 

Nedbør fra området samles i Alma Smart-tank, et innovativ løsning for sirkulærdisponering av vann, med nyttevolum og forsinkelsesvolum. Her daglig leder i Storm Aqua, Per Møller Pedersen, i forbindelse med montasjen. Bildet er tatt av Sintef.

Flere forskningsmiljø

Dreneringsstrategien for laboratoriet er å i størst mulig grad fordrøye og å utnytte overvannet. Arealet ved bygget er delt inn i seks avrenningsområder:

  • Permeable overflater som grus, gress, permeable dekker og buskfelt.
  • Taket på ZEB laboratoriet. 
  • Parkeringsplass og gang/sykkelareal.
  • Veien, hvor vannet allerede er håndtert.
  • To ulike regnbed. 

Laboratoriet er også en viktig ressurs for to andre pågående forskningssentre i Trondheim: Forskningssenteret for miljøvennlig energi, Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities (FME ZEN) og SFI Klima 2050. Skjæveland Gruppen har, gjennom sin deltakelse i Klima 2050, bidratt med kompetanse og produkter til løsningene. Her er detaljer om den fremtidsrettede overvannsløsningen.

Under Skjæveland Gruppens arrangement Klimatilpassingsdagene høsten 2019 var innovative løsninger for sirkulærdisponering av vann et av temaene i Berit Times foredrag. Hun er sjefsforsker ved SINTEF og leder av Klima 2050.

Selve åpningen

Byggeprosessen er gjennomført som en samspillskontrakt med Metier som koordinator og Veidekke som hovedentreprenør for byggingen, mens Rambøll har vært rådgiver. 

NTNU og SINTEF ser frem til å tilby kunder og samarbeidspartnere en unik fullskala forskningsinfrastruktur for fremtidens nullutslippsbygg. Les mer på SINTEFs side

Henrik Asheim (H), minister for forskning- og høyere utdanning, foretar åpningen. Få personer vil være til stede fysisk, til gjengjeld kan alle følge hendelsen her.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

Andre innlegg

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Som følge av klimaendringer, utdatert ledningsnett samt ny kunnskap og krav, må overvannet håndteres bedre. Det fordrer mennesker med kompetanse på beregninger og modellering. Derfor tilbyr NMBU et kurs for ingeniører og andre med noe erfaring med (eller stor interesse for) modellering av overvann.

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Ljan Alpinklubb, en dugnadsdrevet klubb i Oslo, er tildelt et betydelig beløp fra Oslo kommune. Pengene skal gå til å oppgradere anlegget og bidra til en mer bærekraftig drift, blant annet ved å gå over til å bruke regnvann, fremfor drikkevann, til snøproduksjon.

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

På NMBU på Ås har 24 studenter akkurat gjennomført den første av to samlinger av kurset Håndtering av overvann. Om noen uker følger samling to, før en frivillig hjemmeeksamen. Pensumet er omfangsrikt og konkret, og undervisningen er praktisk rettet, med flere engasjerende øvelser.

[instagram-feed cols=5]