Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Tildelte tilskudd til klimatilpasning 2022

Kommuner fra åtte fylker har søkt om støtte til økt kunnskap om klimatilpasning. Årets tilskuddsmidler fra Miljødirektoratet fordeles mellom små og store kommuner i hele landet.

av | sep 15, 2022

Miljødirektoratet deler ut 6,4 millioner kroner til kommuner og fylkeskommuner som vil øke kunnskapen om klimatilpasning. Bredden i søknadene fra kommunene speiler bredden i kommende utfordringer. Det er mye å vinne på å være tidlig nok ute i arbeidet med klimatilpasning, og flere av prosjektene vil bidra til viktig læring og erfaringsdeling, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding.

I år har Miljødirektoratet mottatt 46 søknader for til sammen 20,2 millioner kroner. Formålet med tilskuddsordningen er å heve kunnskapen om hvordan dagens og framtidens klimaendringer berører kommunens ansvarsområder, og hvordan de best kan tilpasse seg og forebygge negative virkninger av klimaendringer. 

Det er åttende år på rad Miljødirektoratet deler ut slike tilskudd.

Klimatilpasning favner bredt

Det er stor tematisk bredde i søknadene som får støtte. Klimatilpasning i kulturmiljø i Møre og Romsdal, veiledning for flomveier i Oslo og klimatilpasning i forvaltningen av truet natur på Røst er eksempler på søknader med nye problemstillinger.

Flere av de innvilgede søknadene handler om nettverksbygging og regionale samarbeid, blant annet i Innlandet.

Miljødirektoratet gir også støtte til flere søknader som omhandler overvann. For eksempel skal Bodø og Moss se på bruk av blågrønn faktor, mens Harstad skal se på mulige overvannsveier ved økt avrenning på frossen mark.

Her er oversikten over de 19 prosjektene som støttes i 2022.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

Andre innlegg

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Som følge av klimaendringer, utdatert ledningsnett samt ny kunnskap og krav, må overvannet håndteres bedre. Det fordrer mennesker med kompetanse på beregninger og modellering. Derfor tilbyr NMBU et kurs for ingeniører og andre med noe erfaring med (eller stor interesse for) modellering av overvann.

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Ljan Alpinklubb, en dugnadsdrevet klubb i Oslo, er tildelt et betydelig beløp fra Oslo kommune. Pengene skal gå til å oppgradere anlegget og bidra til en mer bærekraftig drift, blant annet ved å gå over til å bruke regnvann, fremfor drikkevann, til snøproduksjon.

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

På NMBU på Ås har 24 studenter akkurat gjennomført den første av to samlinger av kurset Håndtering av overvann. Om noen uker følger samling to, før en frivillig hjemmeeksamen. Pensumet er omfangsrikt og konkret, og undervisningen er praktisk rettet, med flere engasjerende øvelser.

[instagram-feed cols=5]