Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

VA-dagene by Pam byr på to dager med dagsaktuelle foredrag innen vann og avløp, i bred forstand. I år ledes konferansen for første gang av to engasjerte vann-entusiaster: Christen Ræstad og Charlotte Marie Trovaag.

av | feb 27, 2024

De er født med 50 års mellomrom, og deler kjærligheten til faget, til kunnskapsdeling og til å lære.

«Vannforsyning og avløp er kritisk infrastruktur. Forurensning av drikkevann og bortfall av vann medfører risiko for liv og helse, og kan få store konsekvenser for samfunnet.» Det publiseres hyppig skriv, rapporter og nye mål knyttet til dagens og morgendagens tilstand for ledningsnett, forsyningssikkerhet, kvalitetsheving og bærekraft. Nå sist regjeringens: «Nasjonale mål for vann og helse med gjennomføringsplan», som de innledende setningene er hentet fra.

En lang veg å gå

Drikkevannet i Norge er (fortsatt) i hovedsak trygt, men ledningsnettet for vann og avløp er generelt i dårlig forfatning. Lekkasjegraden er for høy både for drikke- og avløpsvann, mange avløpsrenseanlegg oppfyller ikke dagens rensekrav i tillegg kommer EUs foreslåtte reviderte avløpsdirektiv med enda strengere krav. Vi har et endret trusselbilde, med økt IKT-sårbarhet, klimaendringer med fare for styrtregn, flom og tørke, i kombinasjon med manglende ressurser som folk og finansiering. Utfordringene står i kø, og det har de gjort lenge.

VA-dagene 2024 gjennomføres på Gardermoen 3. – 4. april. Bilde fra arrangørene, fra 2023.

Kunne nesten trodd vi sto stille

Christen Ræstad (74) er tredje generasjons vannkonsulent med hovedfag i vann- og avløp fra 1972, som en av 20 VA-studenter den gang. Han var vannverkssjef i Drammen kommune fra 1975 til 1981, i 43 år har han vært selvstendig VA-rådgiver for kommuner, VA-selskap, myndigheter, VA-bedrifter, forskning og så videre, i Norge, Sverige og Danmark. Christen Ræstad har ledet flere konferanser, skrevet enda flere fagartikler og holdt utallige foredrag, blant annet flere under overskriften: «Et blikk i krystallkulen.»

Den første gangen var i 1986, for 38 år siden. Da holdt han foredrag under betongrørsprodusenten Alfanors 10-årsjubilieum på Grand hotell i Oslo. Der bidro SFT, nå Miljødirektoratet, ved direktør Harald Rensvik med foredraget «Avløpsutfordringene i Norge», Christen Ræstad foredrag under overskriften «Et blikk i krystallkulen» hadde tittelen: VA-Norge i år 2000, langt inn i fremtiden. Den tredje foredragsholderen under jubileet for 38 år siden var stortingsrepresentant Thorbjørn Berntsen, med foredraget: «Hvordan påvirke politikere». 

Og det er fremskritt

– Essensen er at mye er akkurat det samme som for et halvt hundre år siden. Det er egentlig rått. Samtidig er selvfølgelig mye forandret. Da jeg var ferdig med min utdannelse var jeg blant de første som brukte elektronisk databehandling. Men PC-en var ikke oppfunnet og vi hadde ikke mobiltelefon. På bygningsingeniøravdelingen var vi 100 studenter i 1973, en jente og 99 gutter. Nå tror jeg faktisk jentene er i flertall, og det er kjempebra, sier Ræstad. 

Han er imponert, ikke bare over Charlotte, men også over kunnskapen hos traineene og VA-yngre generelt, som han mener har et formidabelt engasjement og nivå.

– Samtidig har jeg en grunnleggende bekymring for at de lærer en skokk forskjellige systemer, rundt HMS, offentlige anskaffelser, VA-jus og greier, på bekostning av den rene VA-teknikken. En av mine kjepphester er at vi må sørge for at vi ikke mister VA-teknikken. Spesielt viktig er det nå når vi er så opptatt som vi er, av det grønne skiftet og klimautvikling, beskriver Christen Ræstad i velkjent tempo. 

Christen Ræstad er opptatt av å ta vare på VA-teknikken. Også derfor setter han stor pris på foredrag som er satt opp for årets VA-konferanse, og på at VA-yngre er tungt representert. Her i full vigør under arrangementet i fjor. Bildet fra arrangøren.

Nettverk for kunnskapsoverføring

Charlotte Marie Trovaag (25), VA-rådgiver fra Rambøll, har sammen med Ræstad bidratt i programkomiteen for årets konferanse. Hun er medlem i VA-yngre og opplever det som en ære å få representere organisasjonen for de unge i bransjen under årets konferanse. 

– Nettverk og kunnskapsdeling er uvurderlig viktig i bransjen. Å få tilgang til kunnskapen som er der ute, fra folk som har deltatt i så mange år, det er enestående, mener hun. 

Den unge rådgiveren vokste opp ved og i Oslofjorden. Hun er vant med å benytte hver eneste sommer til båtturer, bading og fiske.

– Å se at Oslofjorden nå ikke er i den tilstanden det hadde da jeg var barn, gjør at jobben min føles veldig meningsfylt. Å få være med på å redde Oslofjorden er oppfyllelsen av en stor drøm, beskriver kvinnen. 

Et betydelig ansvar

Avdelingen hun jobber i, hos Rambøll, bistår kommuner over hele landet innen vann og avløp. I tillegg arbeider de med prosjekter knyttet til rent vann i hele verden.

– Å samarbeide med Christen har vært lærerikt og fasinerende. Når vi jobber med tema og har våre synspunkter på saker, er det fantastisk inspirerende å få lære fra erfaringene hans. Bare det å få vite hvordan ting har vært gjort i vannbransjen før, kontra det vi gjør nå og hvordan vi kan lære av det som har vært – kompetanse og synliggjøring er SÅ viktig!

Iveren hennes er til å ta og føle på. Samtidig bærer hun på et ansvar for å bidra til å bevare de gode vannsystemene vi har, og videreføre og utvikle den solide jobben som allerede er lagt ned, for å sikre trygge vann- og avløpstjenester på en best mulig måte. 

– Jeg føler et ansvar for å forstå hvordan ting har blitt gjort før, og hvordan vi skal gjøre det fremover. Vi har et ansvar for å lære og å være nysgjerrige.

Charlotte Marie Trovaag (25), VA-rådgiver Rambøll.
Her står Charlotte Marie Trovaag som nummer fem fra venstre (i lyseblå genser) sammen meg en gjeng VA-yngremedlemmer på Teknas konferanse Innovasjon i vannbransjen høsten 2023. Der deltok hun også både i programkomiteen og på scenen.

– Det er et hav av muligheter i vannbransjen og mye som må gjøres fremover, sa Charlotte Marie Trovaag på denne konferansen, i regi av Tekna.  

Et slag for VA-ingeniøren

I en alder av 74 år er Christen Ræstads bidrag til bransjen livslang læring og enda dyktigere VA-ingeniører.

– Derfor skal vi drøfte fornyelser og NoDig, det grønt skiftet, bruk av ny teknologi, stedlige masser og cybersikkerhet på konferansen. Foredraget fra Trym Trovik. Som er prosjektleder i Bergen Vann, rundt spørsmålet om når skal vi bruke NoDig-løsninger og når vi skal velge å gjennomføre full utskifting er et veldig godt eksempel for å drøfte de problemstillingene vi nå snakker om, eksemplifiserer han. 

– Vi har SÅ mye viktig å snakke om, bryter Charlotte inn, og fortsetter: 

– Noe av det flotte med konferansen er at vi kan få med oss alle i salen, på tvers i bransjen og ikke minst de nye som kommer til vannbransjen, i diskusjoner. Jeg gleder meg skikkelig! Jeg gleder meg også masse til å få diskutere med de ulike foredragsholderne og til å få høre samtalen mellom Christen Ræstad og Ragnhild! (Ragnhild Aalstad, som er nesten ny direktør i Norsk Vann, red. anm. Jeg bare elsker engasjementet i bransjen! 

– Det er mye ugjort, fortsatt? …

– Ja! Men vi løser utfordringene sammen. Jeg har troa! 

Årets programkomite har bestått av Christen Ræstad fra eget firma, Charlotte Marie Trovaag fra Rambøll, Knut Stensberg fra PAM Norge, Håkon Killerud fra PAM Norge, Jørn Søderholm fra Praktisk Talt og Stig Grindahl fra SG kommunikasjon. Påmelding og mer informasjon finner du her.

Utdeling av Dråpen – de yngres vannpris vil foregå under festmiddagen, og Ingrid Holøyen Skjærbakken fra Norsk Vann/VA-yngre vil lede deltakerne gjennom kvelden.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Nye traineeVANN stillinger!

Nye traineeVANN stillinger!

Norsk Vann har lyst ut trainee-stillinger med søknadsfrist 20. oktober 2024. Disse attraktive stillingene går til faglig dyktige personer, som ønsker å bidra til å sikre ivaretakelse av vannforsyning og miljø for hele samfunnet.

Verdens viktigste fag uten fagutdanning

Verdens viktigste fag uten fagutdanning

Som samfunn kan vi ikke overleve uten at vann- og avløpsinfrastrukturen vår fungerer, så å si feilfritt, så å si hver dag. Men faget for operatørene som skal drifte- og vedlikeholde dette, mangler.

Vannprisvinner: Et meningsfylt arbeidsliv innen vann

Vannprisvinner: Et meningsfylt arbeidsliv innen vann

– På mange måter er vår reise mot den blågrønne byen knapt begynt. Nå er jeg blitt en senior, både i alder og faglig. Når jeg vil oppsummere min reise så langt, vil jeg si at jeg har levd et velsignet liv. Med det mener jeg at generasjonene før meg har lagt i rette for at jeg skal lykkes. Nå skal min generasjon velsigne dere som kommer etter, legge til rette praktisk og åndelig for at din vei skal bli slik at du kan klare det arbeidet som gjør at generasjonen etter deg skal ha det bra.

[instagram-feed cols=5]