Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Kvikkleire-område sikret med VA-prosjekt

To store vann- og avløpsledninger ligger rett på bakken, i påvente av om- og overfylling. I Trøndelag har både kvikkleire og store mengder overskuddsmasser gitt utfordringer i et VA-prosjekt. Begge deler ble løst, i én operasjon.

av | mar 29, 2023

Løsningen beskrives i en pressemelding fra VA-dagene og PAM Norge – 28. mars 2023. 

Skaun kommune i Trøndelag bygger for tiden nye hovedledninger for vann og avløp mellom Eggkleiva og Børsa. Eggkleiva avløpsrenseanlegg er i dag gammelt og nedslitt, og det er ikke hensiktsmessig å oppgradere anlegget til dagens standard. I stedet bygger kommunen en overføringsledning for avløp fra Eggkleiva til Børsa renseanlegg, og samtidig en ny vannledning i samme trasé. 

Der er det to utfordringer: 

  • 1. Store mengder overskuddsmasser.
  • 2. Traséen går gjennom et kvikkleireområde der lavbrekket ligger i en ravinedal med en bekk. Graving her er risikofylt.

Omfylling og terrengheving 

Løsningen?

Å heve terrenget og bekken med overskuddsmassene. Kvikkleira blir ikke rørt med så mye som ett spade- eller skuffetak. Terrenghevingen blir samtidig om- og overfylling av rørene som nå ligger rett på bakken.

– Vi legger de nye ledningene og fundament rett på eksisterende vei og jorder, og kjører inn alt vi har av overskuddsmasser til omfylling av ledningene og heving av terrenget i hele området. Siden dette er gjenbruk av masser i et geoteknisk sikkerhetstiltak slipper vi prosessen med søknad om og godkjenning av massedeponi, sier Idar Nebelung. 

Han er prosjektleder for vann og avløp i Skaun kommune i Trøndelag. 

Ledninger rett på bakken

Ledningene er for det meste lagt ut. Det ser litt spesielt ut der de ligger rett på bakken i den laveste delen av traseen, uten en eneste meter grøft så langt øyet rekker. Her skal overskuddsmasser – fra andre deler av traseen og rene masser fra andre steder – kjøres inn for omfylling av ledningene og oppfylling av terrenget, til minst to meter overdekning over de nye ledningene. 

– Deretter etablerer vi ny vei på toppen, rundt 2,5 meter høyere enn dagens vei. Til slutt hever vi hele bekken tilsvarende 2-3 meter, og avslutter den med en tett leiremembran med erosjonslag på toppen. Det vil hindre vann i å trenge ned i fyllmassene under, sier Nebelung. 

Fundament og ledninger legges rett på bakken, i det som blir en helt spesiell kombinasjon av kvikkleiresikring og om-/oppfylling.

Gjenbruk av masser

Normalt ville et prosjekt som dette blitt sittende med titusenvis av kubikkmeter overskuddsmasse, både fra grøftegraving og gammel veioverbygning. I Skaun blir det ikke så mye som et trillebårlass som må kjøres på deponi. Hver eneste kubikkmeter gjenbrukes i om- og oppfylling. 

– Når vi forlater området etter ferdig prosjekt er det også sikret mot kvikkleireskred, i mye lavere risikoklasse for fremtiden. Dette er et godt eksempel på praktisk gjenbruk av masser, sier Nebelung. Han kommer til VA-dagene uken etter påske, og vil der fortelle mer inngående om det spesielle VA-prosjektet og geotekniske sikringstiltaket i Skaun kommune. VA-dagene arrangeres av PAM Norge.

VA-dagene 2023 er to dager pir fulle av høyaktuelle foredrag, erfarne fagfolk og gode muligheter for nettverksbygging og fine samtaler. Christen Ræstad kommer, kommer du?

Mer informasjon om VA-dagene.

Alle bilder: Foto: Solberg Maskin for Skaun kommune.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Invitasjon til vårens store VA-konferanse

Invitasjon til vårens store VA-konferanse

Pressemelding fra PAM Norge AS – 8. desember 2024 PAM Norge inviterer nok en gang kommuner, rådgivere, entreprenører, grossister og leverandører til konferansen VA-dagene, uka etter påske 2025.  I det vi går inn mot julen – vår aller mest...

[instagram-feed cols=5]