Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Karbonfangst og lagring med biokull

Biokull er ett av virkemidlene i regjeringens plan for å oppnå klimamålet og skape grønn vekst. Vannfakta har vist hvordan Sandnes allerede har tatt biokull i bruk.

av | jan 25, 2021

Sandnes kommunes biokullanlegg produserer 100 tonn biokull i året. Kommunen har ifølge prosjektleder Arne Jørgensen allerede låst over 300 tonn CO2, og tatt dette ut av karbonkretsløpet.

Foreløpig kan ikke bruk av biokull registreres i utslippsregnskapet. Årsaken er at vi ikke har gode nok metoder til å fastslå effekten av tiltaket på utslippene. I Klimameldingen slår regjeringen fast at det er behov for forskings- og utviklingsarbeid for å kunne regne på hvilke følger karbonlagringen har på utslipp, slik at dette i fremtiden kan telles med i utslippsregnskap. 

Alle bedene i de oppgraderte områdene i Sandnes sentrum inneholder utelukkende plantejord av biokull.

Les mer om arbeidet knyttet til biokull, som Sandnes kommune allerede har gjennomført.

Biokull til karbonfangst- og lagring kan du lese mer om her.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

Andre innlegg

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Som følge av klimaendringer, utdatert ledningsnett samt ny kunnskap og krav, må overvannet håndteres bedre. Det fordrer mennesker med kompetanse på beregninger og modellering. Derfor tilbyr NMBU et kurs for ingeniører og andre med noe erfaring med (eller stor interesse for) modellering av overvann.

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Ljan Alpinklubb, en dugnadsdrevet klubb i Oslo, er tildelt et betydelig beløp fra Oslo kommune. Pengene skal gå til å oppgradere anlegget og bidra til en mer bærekraftig drift, blant annet ved å gå over til å bruke regnvann, fremfor drikkevann, til snøproduksjon.

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

På NMBU på Ås har 24 studenter akkurat gjennomført den første av to samlinger av kurset Håndtering av overvann. Om noen uker følger samling to, før en frivillig hjemmeeksamen. Pensumet er omfangsrikt og konkret, og undervisningen er praktisk rettet, med flere engasjerende øvelser.

[instagram-feed cols=5]