Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Derfor jobber jeg med TraineeVann!

Ingrid Holøyen Skjærbakken er Norsk Vanns koordinator for ordningen traineeVann. Hva er bakgrunnen for ordningen og hvorfor engasjerer hun seg slik for unge som jobber med vann?

av | feb 13, 2023

Det første kullet startet i 2015. Nå er kull ni tatt opp. 1. september starter 12 nye traineer i bedrifter og kommuner fordelt på Trøndelag, Vestlandet, Sørlandet og Østlandet. I løpet av to år får traineene erfaring fra to ulike arbeidsplasser, god oppfølging undervegs og faglige nettverkssamlinger. Se mer i faktaboks nederst. 

Tilpasset behovene

– TraineeVann startet som en følge av et økende behov for rekruttering til bransjen. Jeg hadde vært med på tilsvarende oppstart av lokal traineeordning på Romerike. Da jeg ble ansatt som prosjektleder i Norsk Vann spilte jeg det inn som et rekrutteringsforslag her, og fikk gehør, beskriver Skjærbakken

–Tre traineer var med på det første løpet, med et 18 måneders traineeprogram. Siden har vi endret det til 24 måneder, forteller hun. 

Årsaken er at både bedriftene og de unge så at det var nødvendig med mer tid, for at traineene skulle få sette seg inn i de ulike fagområdene.

Ingrid Holøyen Skjærbakken har blant annet ansvar for rekrutteringsarbeidet i Norsk Vann og er sekretær i VA-yngre. Her er hun fotografert under Norsk Vanns årskonferanse i Drammen høsten 2023.

TraineeVann vokser

Det utfordrende er å ha nok bedrifter å tilby kandidatene, men også å få flere gode søkere. Det utdannes få med vannfaglig kompetanse og kon kurransen om kompetansen er stor. 

– I starten hadde vi ikke så god markedsføring, men med nye interne kommunikasjonsrådgivere i Norsk Vann, har vi fått mer fart på bredden og spissing på budskapet. I år hadde vi 44 søkere. Vi tar skritt for skritt og gleden er stor når vi nå har flere traineer tilbake i traineebedrifter, beskriver Norsk Vanns trainee-koordinator. 

Solid opplæring

Aktørenes erfaring er at mange unge kommer fra skolebenken uten praktisk erfaring. Dermed mangler de forståelsen for hvordan arbeidet de gjør, for eksempel prosjektering, planlegging, bestilling og så videre, vil fungere der ute.

– Denne forståelsen er et av mantraene i traineeVANN, sammen med at vi i løpet av traineeprogrammet lar traineene prøve seg på flere sider av bordet og på ulike fagfelt. Jeg tror at får vi en økt forståelse for «det virkelige liv» vil vi/bransjen forhåpentligvis lettere ta inn igjen investeringsbehovet vi har per i dag. Da gjøres det mindre feil underveis i prosessene, fordi de som er delaktige klarer å sette seg selv i hele perspektivet, se sin andel og tilpasse den til helheten, sier Ingrid Holøyen Skjærbakken

Som trainee er du under konstant opplæring, samtidig som du får prøve og ta ansvar for egne prosjekter. Du får testet kunnskapen din i praksis, du får se resultater av egne prosjekt og du får mye læring som du tar med deg til neste traineebedrift eller videre i arbeidslivet.

Vannbransjens endringsagenter

Hun opplever at de unges faglige nivå er utrolig høyt.

– Vi har skutt gullfuglen med alle våre traineer! De har høyt faglig nivå, de er nysgjerrige og bidragsvillige, og de tør å stille spørsmål.

Vannbransjen trenger endringsagenter som har lyst til å opprettholde, vedlikeholde og forbedre kvaliteten på vår viktigste infrastruktur. Våre traineer er disse agentene. De kan det siste innen fagfeltet, som er enormt. I tillegg til det vannfaglige rommer fagfeltet kjemi, prosess, teknikk, miljø, matematikk, biologi, mekanikk, og så videre. De er nysgjerrige og ivrige, de ønsker å ha et mål og å fullføre. De har pågangsmot og ståpåvilje, og de tør!

I tillegg har de en breddeerfaring som gjør at de ser forskjellige aspekter og kan forholde seg til disse, beskriver Ingrid Holøyen Skjærbakken begeistret.

TraineeVann kull 8, fotografert under festmiddagen på Norsk Vanns årskonferanse i Drammen 2022.

Som traineeVann får en:   

  • arbeidserfaring fra inntil tre bedrifter, med tre kulturer og minst tre ulike fagfelt, fordelt over to år.
  • årlig Kick off på Norsk Vanns Årskonferanse
  • tre kompetansesamlinger med the Assessment Company (personlighetsutvikling, prosjektledelse, gruppedynamikk og mye mer spennende snacks!)
  • tilgang til alle Norsk Vanns kurs og konferanser
  • jevnlige digitale lunsjtreff med faglig påfyll

Har du lest om Linda Hummervoll?

Hummelvoll er førsteårs-trainee i Norsk Vanns traineeVANN-program. For tiden er hun plassert hos ØyVAR AS i Øygarden kommune.

Vannfakta har intervjuet henne. I artikkelen får du vite hvorfor hun jobbe med vann. Der deler den unge kvinnen også erfaringer fra arbeidet sitt og planene videre.

Tips oss gjerne om unge som #jobbermedvann!

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Vannprisvinner: Et meningsfylt arbeidsliv innen vann

Vannprisvinner: Et meningsfylt arbeidsliv innen vann

Slik avsluttet Bent Braskerud, vinner av Vannprisen 2024, Vannprisseminaret til ære for ham. I avslutningen sin, som han kalte «the famous last words» beskrev han også at det er mye å ta tak i.  – På mange måter er vår reise mot den blågrønne byen knapt begynt....

Fra Norsk Vanns årskonferanse 2024: Og vinnerne er!

Fra Norsk Vanns årskonferanse 2024: Og vinnerne er!

Vinneren av Årets bedreVANN virksomhet 2023 er Nesodden kommune! Her representert ved Roger Taaje, avdelingsleder for infrastruktur og vannmiljø og Niclas Wigforss, avdelingsleder vann og avløp prosjekt og forvaltning. Fra juryens begrunnelse: Vinneren av Årets...

Beskrev tiltak for bærekraftig, fremtidsrettet ledningsnett

Beskrev tiltak for bærekraftig, fremtidsrettet ledningsnett

Hvordan bør VA-transportsystemer bygges og rehabiliteres i dag, for at vi skal nå målet om et ledningsnett som møter fremtidige krav og rammebetingelser på en bærekraftig måte. Det var temaet for et SSTT-webinar med sivilingeniør Anette Kveldsvik Desjardins, som er fagansvarlig for VA-planer og forvaltning hos Asplan Viak. I artikkelen oppsummeres svarene i fem hovedpunkt.

[instagram-feed cols=5]