Vannfakta: en uavhengig nyhetsportal for vannrelaterte tema.

Tips oss

+47 907 666 43

Studiet ved Vea; en verdifull investering

Dette er på en måte reklame, men hvert ord er dønn ærlig– og jeg mottar ikke ei krone for å skrive dette.

av | feb 5, 2021

Jeg skriver dette fordi jeg på Anleggsmaskinens Facebookside den 13. april i fjor, fullstendig tilfeldig, leste om et nytt fagskoletilbud i Norge. Søknadsfristen var 15. april 2020, og jeg rakk det. Heldigvis. Sist jeg gikk på skole var kanskje i 1989 … Etter det har jeg tatt småkurs og slikt, men jeg er i full jobb og hadde ingen planer om å studere igjen. 

2020 ble et annerledes år, for oss alle. Jeg sitter igjen med en sterk følelse av takknemlighet – fordi jeg våget å hoppe på et fullstendig ikke-planlagt studie og fordi Norges grønne fagskole – Vea har gitt meg mye. Det er derfor jeg skriver, for hvis det er noen andre som aldri har hørt om skolen, så kanskje jeg kan hjelpe dem nå.

Studiet jeg tar heter «Sirkulærdisponering av vann – vann som ressurs.» Tittelen traff meg rett i hjertet. Vann er livsviktig. Vi må begynne å forholde oss deretter og mulighetene er så mange. Men vi trenger kunnskap. 

Som fagjournalist innen vann har jeg fulgt arbeid med klimatilpassing knyttet til vann i over et ti-år. Vann er en nøkkelfaktor innen klimaendringer, både som problem og løsning. Vi skal og må gjennom et blågrønt skifte, og når dette gjøres riktig, lykkes vi ikke bare med å begrense ødeleggelser. Vi skaper samtidig positive endringer, som bidrar til å nå bærekraftsmål, gir økt biodiversitet og bedre miljø og trivsel for alt som lever og gror. 

Det er vakkert på Norges grønne fagskole – Vea. Blomsterprakten, hagen og de veldige trærne er en god påminnelse om at alt trenger vann.

Studiefakta

Studiet er deltid over ett år. Det består av syv samlinger à tre dager, med arbeid innimellom. Det gir 30 studiepoeng og søknadsfrist er i år som i fjor, 15. april.

OVERRASKELSE 1: Studiet er for anleggsgartnere, rørleggere og maskinentreprenører. Selv er jeg rørlegger, og gjennom de godt over 20 årene jeg har arbeidet som frilansjournalist har jeg intervjuet og møtt utallige anleggsgartnere og maskinentreprenører. Derfor våger jeg å si at jeg har kjennskap til fagene og bransjen. Likevel var det en overraskelse å oppleve hvordan helheten ble en annen når alle tre fagene møtes i klasserommet på denne måten. 

OVERRASKELSE 2: Selv er jeg nokså hjemmekjær, og jeg har aldri følt noe behov for å reise til Mjøs-traktene midt i arbeidsåret. Men denne skolen har en sjel jeg umiddelbart satte pris på. Det ligger noe godt i de gamle veggene der. Som godt voksen er jeg vant med å bestemme selv, og sliter med at andre har kontroll over tiden min. Studiet er fleksibelt, og tilrettelagt for folk som også har annet å gjøre. Dette har blitt en fruktbar bruk av tid.

Heldigvis valgte også mange av mine medstudenter å bo på hybel. Vi har arbeidet sammen i smågrupper. Vi har også løst store og små problemer ved kjøkkenbordene på kvelds og litt nattestid. Dessverre fikk vi bare to samlinger før korona tvang oss over på Teams. Men la oss nå håpe og tro at det er løst til neste studieår. Og takket være at vi allerede hadde fått to fysiske samlinger, så har Teams også fungert.

Vil du lese mer om selve studiet, så klikk her

Skolefakta

OM SKOLEN: Norges grønne fagskole – Vea er en gammel skole med en fantastisk plassering. De underviser i en rekke fag, har en fin faglig bredde og studier av ulik varighet. Jeg anbefaler å ta en titt på hva de tilbyr. Selv har jeg aldri bodd på hybel før, og trivdes på skikkelig. Hovedbyggene er gamle, men fungerer fint, det samme gjør treningsrommet. Biblioteket er topp og uteområdet – vel – de underviser gartnere, det synes!   

OM MEDSTUDENTENE: Det er påfallende at flere av studentene har studert ved skolen før. Jeg har også intervjuet en anleggsgartnermester som fortsatte på Vea etter sitt første gjennomførte studium. Det sier meg mye. 
Det var gøy å oppleve hvor fort vi ble en gjeng, til tross for stor bredde i alder og bakgrunn, og geografisk spredning. Sammensetningen av ulike fag i en gruppe er utviklende. 

OM DE ANSATTE: Personalet jeg har møtt er motiverte, engasjerte og kunnskapsrike mennesker, som samtidig er åpne for endringer og for at vi har noe å tilføre. 
Som vestlending mener jeg vel at østlendinger kan være litt mer forsiktige og tilbakeholdne enn høgst nødvendig. Og ja da de er det 😅🙂 Men disse er likevel inspirerende åpne, nytenkende og foroverlent! 😁

Har du ikke fått det med deg enda? Jeg anbefaler deg å klikke deg inn på Veas hjemmeside og del gjerne budskapet mitt.

(NB! I kveld får jeg tilbakemelding på den første innleverte oppgaven min. Jeg lover å la denne statusen stå, uansett hva resultatet blir). 

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

For sent når vannet kommer

For sent når vannet kommer

Det er over ti år siden lørdag 2. juli 2011, da København ble rammet av et regn av bibelske dimensjoner. I etterkant har den danske hovedstaden gjennomført et enormt flomsikringsarbeid. Vi andre vet om faren, og gjør lite.  Ekstremværet Lena traff Sør-Vestlandet...

Norconsult, bærekraft og vann

Norconsult, bærekraft og vann

Med riktige forebyggende og tverrfaglige tiltak kan vi både beskytte oss mot ødeleggelser forårsaket av vann og skape et bedre miljø, basert på bærekraft og biodiversitet. Dette var tema i Norconsults webinar «Slik spiller VA på lag med naturen,» som var ett av 12...

Rent vann i en tørr verden

Rent vann i en tørr verden

To tredjedeler av jordens landareal ser ut til å få betydelig redusert ferskvannstilgang innen 2100. To tredjedeler av landarealet vårt er fryktelig mye.  I første setning om Mål 6, i regjeringens årsrapport for innsatsen for å nå bærekraftsmålene «One year closer...