Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Fra lærling til leder!

– Hadde jeg ikke tilfeldigvis bitt plassert på vannverket da jeg begynte i lære, hadde jeg aldri opplevd å få drømmejobben min! Det forteller Julie Bang, som har ansvar for trygt drikkevann i Risør kommune.

av | apr 14, 2023

Bildene i vannverket er tatt av Marta Saettone-Johansen/Agderposten. De øvrige er private. Videoen er ved Vannfakta.no

Julie Bang arbeider som produksjonsteknikker innen seksjonen for vann og avløp i Risør kommune. I realiteten er hun vannverkssjef i en alder av 22 år. – Det er ikke bare kult, det er dritkult, sier Julie selv. Men at hun begynte å jobbe med vann var helt tilfeldig. Eller kanskje råflaks.

Julie Bang har vært lærling som produksjonsteknikker med fordypning i vann i Risør. Nå har hun hele ansvaret for forbruksvannet i kommunen, fra råvann til ferdig drikkevann.

Variert så det holder!

Da Risørjenta var ferdig på videregående og skulle finne seg en læreplass, ønsket hun å bruke muskler i arbeidet sitt, å finne et praktisk yrke og en jobb som var 5 minutter hjemmefra. Julie Bang fikk tilbud om læreplass i Risør kommune. Der ble hun tilbudt varierte arbeidsdager, og takket ja.

Julie Bang ønsket seg en variert arbeidsdag. Det har hun fått!

Da Julie begynte i lære ante hun ingenting om faget. Hun ante ikke noe om at hun i arbeidet sitt kom til å oppleve himmelhøy vannsprut (fra lekkasje), at hun innimellom får betalt for å delta md arbeid i båten til skjærgårdstjenesten eller at hun skulle få flytte en betongdel som hadde rast ned i en demning. 

En dag måtte Julie Bang få fjernet en betongdel som hadde rast ned i en demning. Den unge kvinnen, som ønsket å få jobbe fysisk og bruke muskler i arbeidet sitt, løste problemet ved å dra betongdelen vekk.

Jublende takknemlig

– Det enste jeg visste om vann da jeg startet, var at vann kommer ut av springen og at i Norge kan vi drikke det, men i utlandet må vi kjøpe det. I etterkant tenker jeg at det var virkelig kleint. Men jeg visste altså ingenting. Plutselig oppdaget jeg at det er en hel verden under bakken! En verden full av så masse action! Jeg hadde verdens beste jobb foran meg, uten at jeg visste det da jeg begynte, forteller hun begeistret i etterkant.

– Da jeg startet, var jeg bare opptatt av å bestå fagprøven. Etterpå har jeg tenkt at det er helt sykt at jeg ikke visste mer fra begynnelsen av. 

Hva gjør du i jobben din? Julie Bang kjører båt og traktor, tar vannprøver og sørger for at innbyggerne i Risør får trygt drikkevann.

Fra lærling til leder

Som lærling arbeidet Julie mest med forbruksvann, høydebasseng og trykkstasjoner. Han som da hadde ansvaret for fagområdet, nærmer seg pensjonsalder og arbeider redusert nå. Mens hun var i lære, var han stadig mindre på jobb. Derfor brukte hun stadig mer av læretiden sin innen vann. Som 22 åring ble Julie Bang ansvarlig for vannverket i Risør. 

Julie Bang beskrev jobben sin på Norsk Vanns årskonferanse 2022.

På få år har hun gått fra knapt å vite noe om kommunalt vann, til å ha en enorm kjærlighet for faget. På TikTok har hun jobbrelaterte videoer, hvor hun viser frem arbeidsdagen sin. Hun har også fortalt om jobben sin på konferanser og til media.

Her er en Youtubevideo av presentasjonen hennes.

En jobbrelatert video hun delte i fjor, er sett av 472 500 personer. Det er stas det! Og hun har ikke mer enn 3183 følgere, likevel har hun totalt 79 500 likes på plattformen.  I etterkant er det besluttet at innhold fra kommunen ikke skal deles på TikTok. Det er mulig den unge lederen tar Instagram i bruk, for å dele fra arbeidsdagen sin.

Digger å ha en viktig jobb

Julie Bang ble vannverkssjef som 22 åring. Det er ikke bare kult, det er dritkult, jubler hun.

Det er ikke så mange som gjør så mye for å fortelle om arbeidet sitt. Hva er det med deg og jobben din?

– Arbeidet med vann og avløp kan være mye gøy, men er samtidig virkelig viktig. Det handler om samfunnsikkerhet, bærekraft, teknikk, bedre måter å løse ting på og plutselige utfordringer, forklarer hun. 

Noen dager handler arbeidet meste om vanlig vedlikehold, andre dager må hun plutselig ut for å lete etter lekkasjer eller dyr, eller fikse uventede skader. Julie har også vært med på å plutselig måtte legge en midlertidig vannledning, på 300 meter. 

– Det var ute i skogen lillejulaften og julaften. En lekkasje på hovedledningen gjorde at vannspruten sto himmelhøyt. Det var vann på alle kanter! forteller hun ivrig, og forsikrer at det var veldig gøy å være med på.

Julie har også vært med på å hente søppel fra havbunnen, og å bytte hjul på slamskraper og skraper nede i sedimenteringsbasseng.

– Jeg er stolt av jobben min og har en glede av å lære andre om vann. Det er virkelig mye arbeid som ligger bak renset drikkevann. Jeg digger å ha en jobb hvor jeg trengs, og at det jeg gjør betyr noe. Mine erfaringer har gitt meg en enorm kjærlighet for faget og jeg brenner virkelig for bransjen, understreker vannverkssjefen i Risør, Julie Bang.  

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Åpent for påmelding: Vannbransjens Innovasjonskonferanse

Åpent for påmelding: Vannbransjens Innovasjonskonferanse

Bildet: Fra Vannbransjens innovasjonskonferanse 2023. Årets konferanse arrangeres 31 oktober. Konferansen gjennomføres i år på Thon Hotel Opra i Oslo, 31. oktober. Konferansens mål er å samle vannbransjen for å presentere innovative prosjekter, inspirere, dele...

De yngres vannpris til Martin!

De yngres vannpris til Martin!

Bildet: Martin Stensland fikk tildelt Dråpen - de yngres vannpris - for 2024. Her sammen med Ingrid Holøyen Skjærbakken i Norsk VAnn og VA-yngre og Knut Stensberg i SG PAM Norge. (Foto: Jørn Søderholm)  – Prisvinneren for 2024 har gjennom sitt arbeid...

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

De er født med 50 års mellomrom, og deler kjærligheten til faget, til kunnskapsdeling og til å lære. I år ledes VA-dagene by Pam for første gang av to engasjerte vann-entusiaster: Christen Ræstad og Charlotte Marie Trovaag.

[instagram-feed cols=5]