Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Forskning; mer kraft, bedre miljø og demping av flom

Fremfor å se etter større og mer, har forskerne i prosjektet for økt kraftproduksjon sett etter bedre.

av | feb 11, 2021

Vi skal ikke ødelegge naturen i vår iver etter å produsere mer miljøvennlig kraft.

Norge kan produsere mer kraft ved å oppgradere eksisterende vannkraftverk. Men, er det mulig å gjøre ekstreme oppgraderinger og samtidig få positive miljøeffekter? Det lurte forskere i HydroCen-prosjektet AlternaFuture på.

Svaret er ja.  

I prosjektet har forskerne inkluderte store pumpekraftverk i scenariene sine. Konklusjonen er at det er mulig å få en tredobling av installert effekt, samtidig som resultatet i sum også gir en positiv effekt på miljøet.

Resultatet har biologer, samfunnsforskere og ingeniører kommet til sammen. Konklusjonen er at de fikk et mye bedre resultat enn når de sitter hver for seg.

Mange norske vannkraftverk skal rustes opp i de kommende årene, og forskerne håper at erfaringene fra AlternaFuture kan bidra til et samarbeid på tvers av fagmiljø som gjør at vi også i praksis kan få til løsninger som både gir økt kraftproduksjon og er bedre for miljøet.

Les mer på Forskning.no

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

VERBENA – verktøy for bedre klimaløsninger

VERBENA – verktøy for bedre klimaløsninger

Klimatilpasning gjennom naturbaserte løsninger er ikke lengre nytt, det er heller ikke valgfritt, verken for utbyggere eller administrasjon. Likevel er det fortsatt ubrukt og ukjent landskap i alt for mange kommuner. Økt kunnskap om hva, hvordan og hvorfor er nøkkelen for at verktøyene skal tas i bruk og bli trygge.

Overvannseminar Oslo: Vi har kommet langt og mye gjenstår 

Overvannseminar Oslo: Vi har kommet langt og mye gjenstår 

Oslo kommune har utført et solid arbeid for bedre overvannshåndtering og klimatilpasning, og raust delt kunnskap med alle interesserte – en konkret og målrettet innsats som på mange områder overgår nasjonale myndigheters bidrag. Men fortsatt mangler mye.

[instagram-feed cols=5]