Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Dugnad mot havnespy

Havnespy, eller japansk sjøpung, har spredd seg på Vestlandet. Nå skal Miljødirektoratet undersøke omfanget nærmere. Samtidig oppfordrer direktoratet til felles dugnad for å hindre spredning.

av | nov 30, 2021

Havnespy på en teine på havbunnen. Foto: Ole Christian Meldahl.

Havnespy er en fremmed art med svært høy risiko i fremmedartlista. Arten legger seg som store tepper på havbunnen, er giftig og gjør at andre dyr og planter ikke kan leve der.

I en pressemelding fra Miljødirektoratet beskrives det at havnespy foreløpig er oppdaget i Engøysundet i Stavanger, flere steder i Haugesund og ved Askøy utenfor Bergen. Arten har antakeligvis kommet til Norge som begroing på skip.

Havnespy sprer seg raskt, og er en stor trussel for naturmangfoldet i norske havområder. 

Foreløpig finnes det ingen gode metoder for å fjerne havnespy permanent. Derfor konsentrerer en nå innsatsen om å begrense spredning. Her ønsker direktoratet at alle er med på dugnaden og gjør det de kan. 

I pressemeldingen, som ligger her, beskrives tre tiltak som kan bidra til å begrense spredning av havnespy.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

De yngres vannpris til Martin!

De yngres vannpris til Martin!

Bildet: Martin Stensland fikk tildelt Dråpen - de yngres vannpris - for 2024. Her sammen med Ingrid Holøyen Skjærbakken i Norsk VAnn og VA-yngre og Knut Stensberg i SG PAM Norge. (Foto: Jørn Søderholm)  – Prisvinneren for 2024 har gjennom sitt arbeid...

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

De er født med 50 års mellomrom, og deler kjærligheten til faget, til kunnskapsdeling og til å lære. I år ledes VA-dagene by Pam for første gang av to engasjerte vann-entusiaster: Christen Ræstad og Charlotte Marie Trovaag.

Kommunene, KS – klimatilpasning og overvann

Kommunene, KS – klimatilpasning og overvann

Alt av klimatilpasning skal skje i kommunen og KS bidrar etter beste evne. Samtidig angår klimatilpasning oss alle og utfordringene må løses i samarbeid, mener avdelingsdirektøren.

[instagram-feed cols=5]