Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Dugnad mot havnespy

Havnespy, eller japansk sjøpung, har spredd seg på Vestlandet. Nå skal Miljødirektoratet undersøke omfanget nærmere. Samtidig oppfordrer direktoratet til felles dugnad for å hindre spredning.

av | nov 30, 2021

Havnespy på en teine på havbunnen. Foto: Ole Christian Meldahl.

Havnespy er en fremmed art med svært høy risiko i fremmedartlista. Arten legger seg som store tepper på havbunnen, er giftig og gjør at andre dyr og planter ikke kan leve der.

I en pressemelding fra Miljødirektoratet beskrives det at havnespy foreløpig er oppdaget i Engøysundet i Stavanger, flere steder i Haugesund og ved Askøy utenfor Bergen. Arten har antakeligvis kommet til Norge som begroing på skip.

Havnespy sprer seg raskt, og er en stor trussel for naturmangfoldet i norske havområder. 

Foreløpig finnes det ingen gode metoder for å fjerne havnespy permanent. Derfor konsentrerer en nå innsatsen om å begrense spredning. Her ønsker direktoratet at alle er med på dugnaden og gjør det de kan. 

I pressemeldingen, som ligger her, beskrives tre tiltak som kan bidra til å begrense spredning av havnespy.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

Andre innlegg

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Som følge av klimaendringer, utdatert ledningsnett samt ny kunnskap og krav, må overvannet håndteres bedre. Det fordrer mennesker med kompetanse på beregninger og modellering. Derfor tilbyr NMBU et kurs for ingeniører og andre med noe erfaring med (eller stor interesse for) modellering av overvann.

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Ljan Alpinklubb, en dugnadsdrevet klubb i Oslo, er tildelt et betydelig beløp fra Oslo kommune. Pengene skal gå til å oppgradere anlegget og bidra til en mer bærekraftig drift, blant annet ved å gå over til å bruke regnvann, fremfor drikkevann, til snøproduksjon.

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

På NMBU på Ås har 24 studenter akkurat gjennomført den første av to samlinger av kurset Håndtering av overvann. Om noen uker følger samling to, før en frivillig hjemmeeksamen. Pensumet er omfangsrikt og konkret, og undervisningen er praktisk rettet, med flere engasjerende øvelser.

[instagram-feed cols=5]