Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Vinnende masteroppgave for innovativ løsning på spillvannsutfordringer

Med utgangspunkt i en modell han utviklet på laboratoriet, har Anders Aase forsket på løsninger for å simulere forurensningstap fra felleskummer, åpne rennekummer med spillvann og overvann i samme kum, med mål om å redusere risikoen for forurensning og forbedre effektiviteten i avløpsnettet. For dette arbeidet ble sunnfjordingen tildelt RIFs studentpris for beste masteroppgave innen vann og miljøteknikk for 2024, under Vannbransjens innovasjonskonferanse i oktober.

av | nov 13, 2024

HOVEDBILDE: Anders Aase ble tildelt prisen av COWIs Sverre O. Gjerløw, på vegne av RIFs ekspertgruppe i Vann- og miljøteknikk. 

Rådgivende Ingeniører Forenings pris tildeles enkeltpersoner som har innlevert masteroppgave ved et norsk universitet eller høyskole som underviser i vann og miljøteknikk. Det legges spesiell vekt på at oppgaven skal være nytenkende, ha nyhetsverdi og at oppgaven er praktisk og nyttig for rådgiverbransjen, beskrev Sverre O. Gjerløw fra COWI. Han tildelte prisen på vegne av RIFs ekspertgruppe i vann- og miljøteknikk. 

Konkret og nyttig forskning

Anders Aase fikk utmerkelsen for sin masteroppgave «Investigation of a Combined Sewer Manhole Through a Physical Model». Anders Aase er utdannet ved NTNU, Fakultet for ingeniørvitenskap. Veilederne fra NTNU var Franz Tscheikner-Gratl og Marius Møller Rokstad. 

– Årets prisvinner har skrevet en meget god oppgave som vi mener har høy aktualitet og har god praktisk nytte for både rådgivere og vannbransjen for øvrig. Juryen ser at arbeidet som er gjort kan bidra til å redusere forurensinger fra avløpsnettet i Norge sier Sverre O. Gjerløw, på vegne av RIFs ekspertgruppe i vann- og miljøteknikk. 

Ved å kombinere laboratorieeksperimenter og modellering har Aase gitt bransjen verktøy for bedre saneringsplaner og tiltak for å redusere forurensning. Hans arbeid kan bidra til en tryggere og mer bærekraftig håndtering av vann og avløp.

Innovasjon i spillvann og overvannsteknikk

Anders Aase har i sitt arbeid bygd en fysisk modell av en felleskum på avløpsnettet og etterliknet forskjellige scenarier som kan/vil føre til utilsiktet utslipp av forurenset avløpsvann før det kommer fram til avløpsrenseanlegget. Dette beskrev han i et foredrag, etter tildelingen.

Aases arbeid tar for seg en utfordring som mange kommunale avløpssystemer står overfor knyttet til forurensinger fra fellesledninger. Dette er spesielt kritisk i perioder med høy vannføring, som under kraftige regnskyll.

Laboratoriearbeidet

For å undersøke problemene i slike systemer utviklet Aase en fysisk modell på laboratoriet, hvor han brukte en kombinasjon av elektromagnetiske sensorer og tilpassede blokkeringer i rør for å simulere ulike forhold i ledningsnettet. Han utførte eksperimenter med forskjellige nivåer av blokkering av spillvannsledningen, opp til 100 prosent, for å simulere hendelser som fører til forurensing av overvannet. Modellen ga verdifull innsikt i hvordan ulike faktorer påvirker systemets ytelse og stabilitet.

Digital modellering gir bedre forståelse

I tillegg til laboratoriemodellen brukte Aase en digital modell basert på programvaren SWMM (Storm Water Management Model) for å kalibrere resultatene og undersøke hvordan simuleringene kunne speile forholdene i det fysiske systemet. Ved å modellere blokkeringer og strømforhold digitalt, kunne han teste og justere parametere som påvirker vannets bevegelse og simulere potensielle forbedringer som kan gjøres i eksisterende avløpsnett.

I foredraget beskrev Anders Aase blant annet arbeidet med laboratoriemodellen han laget.

En verdig prisvinner

Under sitt foredrag uttrykte Aase ydmykhet og takknemlighet for prisen, og innledet med: «Først og fremst vil jeg si at det er stort for en ganske beskjeden gutt fra Vestlandet å bli nominert og vinne en sånn pris.» 

Ved å kombinere laboratorieeksperimenter og modellering har Aase gitt bransjen verktøy for bedre saneringsplaner og tiltak for å redusere forurensning. Hans arbeid kan bidra til en tryggere og mer bærekraftig håndtering av vann og avløp.

Med prisen følger et diplom og 10.000 kroner.

Prisen ble utdelt på Vannbransjens innovasjonskonferanse i oktober 2024. Les også: Innovasjonskonferanse: Mer bærekraftige løsninger for ledningsnettet.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Skadeårsakene er oppstrøms

Skadeårsakene er oppstrøms

– Er vannskader uunngåelige?
– Nei. Det er ikke umulig å forebygge vannskader, svarer hydrolog Steinar Myrabø.
Han leder tverrfaglig naturfaregruppe i Norconsult, har 40 års erfaring fra feltet – bokstavelig talt – og har blant annet hatt medansvar for å beskrive årsakene til ødeleggelsene og konsekvensene av disse etter ekstremværet Hans, i august 2023.

Klimaomstilling og tilgang til kroner

Klimaomstilling og tilgang til kroner

Norge har aktivt forpliktet seg til internasjonale avtaler knyttet til bærekraft og klimamål, spesielt gjennom FNs bærekraftsmål og Parisavtalen. I innsatsen for å nå disse må alle bidra, det offentlige, næringslivet og private. Finansielle muskler er et verktøy i den...

[instagram-feed cols=5]