Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Lyse med ny, rimelig flomvarsling

Lyses innovasjonsavdeling har utviklet en driftssikker måle- og varslingstjeneste som lanseres gjennom Altibox-partnerskapet i hele landet. Dette systemet kan spare kommuner, vegvesen og andre som trenger sanntids sensordata for betydelige beløp.

av | jan 4, 2021

Tiltaket bygger på sensorer som sender data over en ny infrastruktur, LoRaWAN. Tidligere var utstyret så kostbart at prisen begrenset bruken. Nye sensorer til betydelig lavere pris, kombinert med Lyses infrastruktur og kompetanse, åpner for helt nye muligheter. 

Jørpeland i Strand kommune har flere ganger vært utsatt for ødeleggende regnværsflommer. Senest høsten 2018, da kjellerne i over 30 boliger ble fylt av vann. Det etter at kommunen nylig hadde benyttet 20 millioner kroner på flomsikring i samme området. 

Nå måler tre sensorer, levert av Lyse, vannstanden i utvalgte bekker over hovedbebyggelsen. Alarmen har gått flere ganger i høst. I Dirdal har Lyse målt vannhøyden i en elv, i Frøylandsvatnet i Time måler Lyse vann-nivået og i Årdal registrerer en trykksensor vannføringen.

Registreringer og varslingstjenesten kan forebygge akutt skade. Systemet gjør det også mulig å registrere data over tid, slik at det bygges opp en kompetansedatabank.

– Det er helt klart en interesse for denne typen data, beskriver hydrolog Torbjørn Ims Østby i Lyse.

Tilbyr full pakke

– I prinsippet kan vi registrere så å si hva som helst. Sensorene i bekkene over Jørpeland sender små datapakker med informasjon, som gir kontroll over blant annet dybde og vanntemperatur. Når en forhåndsbestemt verdi nås, går en alarmmelding til utvalgte personer i kommunen, forklarer han. 

hydrolog Torbjørn Ims Østby hos Lyse.

– Men måling av vannstand er da ikke nytt? 

– Nei, det har vi gjort lenge. Det nye er dette lettbeinte systemet. Det er enkelt å flytte på, robust når det gjelder oppetid og rimelig. Tradisjonell måling med samband og utstyr er i en helt annen prisklasse. Derfor er det nå mulig å benytte sensorer og systemet kommersielt, svarer Torbjørn Ims Østby.

Lyse kan tilby en komplett måle-vise-varsletjeneste, hvor data registreres over tid, overføres ved gitte intervaller og kan benyttes både forebyggende og i planleggingssammenheng. Lyse har utviklet løsningen gjennom et forsknings- og utviklingsprosjekt med Strand og Time kommuner. Dataen som registreres kan også gjøres tilgjengelige for naboer til vassdrag, for eksempel.  

Måling av nivået i Frøylandsvatnet. Foto: Lyse.

Pålitelig effektivisering av drift 

Sensoren i Frøylandsvannet gir regulantene mulighet for å forberede seg på å senke vannstanden på riktig tidspunkt, for å ivareta behov både til naboer og nedstrøms. Samme tjeneste kan benyttes ved driftere av veger. Forebygging av skader ved tilstopning av stikkrenner er høgst aktuelt. Sensorene kan måle badetemperaturer, fukt og støy, nivået i kummer og brønner, fettutskillere og søppelkontainere.

– Hva med slamnivået i sandfangkummer? 
– Det vil også la seg gjøre. Vi måler enten med trykk eller ultralyd. Valg av metode handler om mulighet for plassering av utstyret, og potensielle feilmarginer. Selve sensoren kan klare seg i opptil 10 år på 2 C-batterier og batterispenning sendes med sensordataene slik at man ikke trenger unødvendig ettersyn.


FAKTA: 

Lyses sensorer samler inn data, som samles til datapakker og sendes til Lyse. Når Lyse mottar pakkene lagres dataen og gjøres tilgjengelig for kundene. I prinsippet kan Lyse benytte systemet for å registrere hva som helst, og koble dataen med hva som helst. Høyaktuelt er vann-nivå koblet til værdata.  

Sensorer som overvåker vann-nivå, forenkler arbeidet til driftsoperatører innen vann og avløp. Kommuner, regulanter av vassdrag og kraftselskap kan ha fordel av tjenesten. 

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Åpent for påmelding: Vannbransjens Innovasjonskonferanse

Åpent for påmelding: Vannbransjens Innovasjonskonferanse

Bildet: Fra Vannbransjens innovasjonskonferanse 2023. Årets konferanse arrangeres 31 oktober. Konferansen gjennomføres i år på Thon Hotel Opra i Oslo, 31. oktober. Konferansens mål er å samle vannbransjen for å presentere innovative prosjekter, inspirere, dele...

De yngres vannpris til Martin!

De yngres vannpris til Martin!

Bildet: Martin Stensland fikk tildelt Dråpen - de yngres vannpris - for 2024. Her sammen med Ingrid Holøyen Skjærbakken i Norsk VAnn og VA-yngre og Knut Stensberg i SG PAM Norge. (Foto: Jørn Søderholm)  – Prisvinneren for 2024 har gjennom sitt arbeid...

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

De er født med 50 års mellomrom, og deler kjærligheten til faget, til kunnskapsdeling og til å lære. I år ledes VA-dagene by Pam for første gang av to engasjerte vann-entusiaster: Christen Ræstad og Charlotte Marie Trovaag.

[instagram-feed cols=5]