Silje Steinarsdatter Kjosavik, landskapsarkitekt hos rådgiverselskapet Asplan Viak, har hatt ansvar for detaljer og løsninger i den gamle Rådhusparken i Sandnes og deler gjerne sine erfaringer. De naturbaserte løsningene der kan du lese om her.
Rapport på rapport forteller det vi allerede vet: Utviklingen går fortsatt feil vei, omstilling haster og kunnskap blir ikke omsatt i handling. Sist ute var Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes arbeid med klimatilpasning av bebyggelse og infrastruktur, med krass kritikk. Bare dager før ble FNS andre del av den sjette hovedrapporten publisert: «Behovet for klimaomstilling og -handling har aldri vært mer kritisk enn nå,» osv.
Utfordringene er uendelige og kan virke uoverkommelige. Men vi kan ikke la dette skje. Vi må omstille oss for å forebygge de ekstreme konsekvensene av et endret klima og ødelagt natur og omstillingen har startet. Men arbeid som gjøres kommer lett i skyggen av uløste oppgaver.
Fagdag om naturbasert overvannsdisponering
Samtidig som riksrevisjonens knusende kritikk ble publisert, foregikk en fagdag om naturbasert overvannsdisponering, arrangert av Norges grønne fagskole – Vea i samarbeid med FAGUS (Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren) i Prøysenhuset i Ringsaker.
Som følge av klimaendringene skal naturbaserte løsninger alltid vurderes for overvannsdisponering. Disse løsningene fordrer en helt annen bredde av fagfolk og tiltak. Derfor inviterte FAGUS og Vea alle som jobber med overflatevann i kommune, fylke, innen utførelse eller rådgivning, samt anleggsgartnere, rørleggere, anleggsarbeidere, planleggere, landskapsarkitekter, konsulentbransjen og faglærere til å lære mer om temaet på fagdagen «Løsningen er naturbasert».
Fra en Asplan Viak-rapport
Tittelen på fagdagen er hentet fra en rapport med samme navn, utarbeidet av Asplan Viak i samarbeid med SINTEF, på oppdrag av Miljødirektoratet. Rapporten ble publisert desember 2020, og er en kartlegging av forvaltningens behov for brukerstøtte innen naturbaserte løsninger for klimatilpasning.
Undertegnede, Vannfaktas redaktør Inger Anita Merkesdal, var invitert til å være konferansier på fagdagen og holdt blant annet et innledende foredrag. Det bygde på Asplan Viaks rapport som gav navnet til denne.
Det følgende avsnittet er hentet fra foredraget, basert på rapporten løsningen er naturbasert.
Naturen som forutsetning
FN er tydelige på at å jobbe med naturen er en forutsetning for å nå målet om å begrense global temperaturstigning til 1,5 grader og netto nullutslipp innen 2050. Uten naturen som støttespiller når vi heller ikke FNs bærekraftsmål.
Selv om rapporten handler om å spille på lag med naturen for å tilpasse oss klimaendringene, fremholder den at det er viktig å huske at naturen også er løsningen i kampen for å unngå katastrofale klimaendringer.
Rapporten viser at det ikke er nok med flere veiledere for å fremme mer utstrakt bruk av naturbaserte løsninger. Det må støttes opp under- og etableres brukerstøtte. Rapporten viser også at «mulighetene ligger i det allerede eksisterende engasjementet og kompetansen over hele landet: Og i motivasjonen for å tilpasse oss de menneskeskapte klimaendringene, men også for å begrense skadevirkningene av dem. Og sist, men ikke minst; et ekte ønske om å spille på lag med naturen. Fordi løsningen er naturbasert.»
Så langt rapporten.
Kommuner og ansvar
Kommuner og fylkeskommuner kan ha en nøkkelrolle i arbeidet med naturkrisen og klimakrisen, refererer KS, kommunesektorens interesseorganisasjon, fra en rapport fra forskerfellesskapet Ciens. Fra artikkelen: «Kommunene kan, gjennom sine mandat som planmyndigheter, sikre at store arealer som er viktige for naturmangfold og naturgoder forvaltes på en bærekraftig måte, påpeker Ciens.» Les gjerne mer om naturkrisen og klimakrisen fra KS rapporten her.
Kommunene – og fylkeskommunene har en nøkkelrolle, og omstillingen har startet. Den går for sent, men vi har gode eksempler på klimatilpasningstiltak og nye ordinære overvannsløsninger, som bygger på naturbaserte løsninger og bidrar til å ivareta naturen. Vi har også kommuner som arbeider målrettet for å bidra til bedre bærekraft i kombinasjon med klimatilpassing og naturbevarende tiltak. Blant disse er Sandnes, som denne artikkelen er hentet fra.
Nettbasert veileder
Asplan Viaks rapport «Løsningen er naturbasert» peker på konkrete muligheter for kunnskapsoverføring som brukerstøtte. Som oppfølging gav Miljødirektoratet Asplan Viak i oppdrag å konkretisere mulighetene for å lage en nettbasert veileder for naturbaserte løsninger. Også denne rapporten er overlevert fra Asplan Viak til Miljødirektoratet, som nå tar arbeidet videre.
Målet er å etablere en nettbasert veileder, nettbasert fordi dette skal være en dynamisk kompetansebase, primært for kommuner, men også for konsulentfirma som støtter kommuner, samt Statsforvaltere og andre, som kan ha nytte av kunnskapen.
Kunnskapen må deles
Veilederen skal bidra til å gjøre det lettere for kommunene å ta gode valg i arbeidet med naturbaserte løsninger. Den vil ha informasjon om planlegging knyttet til naturbaserte tiltak, den skal knyttes opp til eksempler på tiltak – for å tydeliggjøre og synliggjøre hva de mener med de ulike tiltakene, med mer.
Behovene er uomtvistelige, vi kjenner problemene og mye av løsningene. Å gjøre kunnskapen lettere tilgjengelig vil styrke arbeidet betydelig.
Også andre aktører arbeider med å synliggjøre mulighetene. Dette arbeidet vil Vannfakta.no følge opp etterhvert.
0 kommentarer