Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Klimatilpasningsdagene; praktisk håndtering av overvann

Storm Aqua mener dagens og fremtidens utfordringer med overvann løses best gjennom tverrfaglighet og samspill mellom alle disipliner som er involvert i overvannsdisponering og intensiverer søkelyset på praktiske løsninger for disponering av overvann.

av | sep 24, 2020

Klimaendringer og økt behov for bedre overvannshåndtering», «Utfordringer med overvann som følge av urbanisering» og «Kommunale grep for å håndtere den økte mengden overvann» er temaene i første bolk. 

Øvrige tema er klimaendringer, urbanisering og overvann, drift og vedlikehold av overvannsløsninger, bygging og overlevering av overvannqsystemer, prosjektering av helhetlige overvannsløsninger, nye fysiske og digitale verktøy i overvannssammenheng samt overvannsdisponering i et femårsperspektiv. 

Hovedmålgruppene for Klimatilpasningsdagene er landskapsarkitekter, rådgivende ingeniører, utbyggere, kommuner (spesielt areal og plan, kommunalteknikk og drift), utførende entreprenører og landskapsgartnere, leverandører av løsninger for disponering av overvann, representanter for forskning, utvikling og undervisning.

ZEB Flexible lab, som er under bygging iTrondheim, blir verdens første nullutslippsbygg. Det etableres med dokumentert klimaregnskap, som viser totalt Co2-utslipp med tilsvarende kompensasjon av energiproduksjonen. Kontorbygget får høyspesialisert forskningsutstyr og undervisningslokaler hvor NTNU og SINTEF skal teste ut ny nullutslippsteknologi. I tilknytning til dette er et overvannssystem for forskning og utvikling knyttet til NTNU. Dette er blant de konkrete prosjektene deltakerne får kjennskap til under Klimatilpasningsdagene 2019. 

Foto av Inger Anita Merkesdal
Omlag 150 mennesker var involvert i Klimatilpasningsdagene i 2019. I år blir arrangementet også digitalt.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

Andre innlegg

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Nytt NMBU-kurs: Modellering av overvann

Som følge av klimaendringer, utdatert ledningsnett samt ny kunnskap og krav, må overvannet håndteres bedre. Det fordrer mennesker med kompetanse på beregninger og modellering. Derfor tilbyr NMBU et kurs for ingeniører og andre med noe erfaring med (eller stor interesse for) modellering av overvann.

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Ljan Alpinklubb, en dugnadsdrevet klubb i Oslo, er tildelt et betydelig beløp fra Oslo kommune. Pengene skal gå til å oppgradere anlegget og bidra til en mer bærekraftig drift, blant annet ved å gå over til å bruke regnvann, fremfor drikkevann, til snøproduksjon.

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

På NMBU på Ås har 24 studenter akkurat gjennomført den første av to samlinger av kurset Håndtering av overvann. Om noen uker følger samling to, før en frivillig hjemmeeksamen. Pensumet er omfangsrikt og konkret, og undervisningen er praktisk rettet, med flere engasjerende øvelser.

[instagram-feed cols=5]