Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Jentene i kloakken

Linda Fornes er prosessoperatør, renser avløp i IVARs sentralrenseanlegg på nord-Jæren og profilerer jobben sin via LinkedIn og Instagram. De åtte første innleggene hennes hadde over 220 000 visninger. Det niende vakte så stor oppmerksomhet at hun nå er oppe i nesten 500 000 visninger - på ni Linkedin-innlegg(!).

av | des 21, 2021

– Jeg er stolt av jobben min og jobben vi gjør. Det er dritkjekt!

Det siste innlegget handlet om bakgrunnen for profileringen, og invitasjon til å holde foredrag på Avfall Norges kommunikasjonsseminar i november.

Drittstolt!

– Det er imponerende. Det er virkelig enorme tall, på få innlegg.

Linda ler, og gjentar det hun allerede har skrevet på LinkedIn: «Jeg kan ingenting om kommunikasjon. Jeg kan ingenting om LinkedIn. Men jeg er dritstolt av jobben min – og viser den gjerne frem. Og det kan jeg snakke mye om!»

Som driftstekniker hos IVAR er hun på LinkedIn for å øke forståelsen for avløpsrensing. Linda har også deltatt på utdanningsmesser for å bidra til å rekruttere til faget, men havnet selv i yrket noe tilfeldig.

Prosessoperatør Linda Fornes hevder hun ikke kan noe om kommunikasjon, likevel holdt hun foredrag på Avfall Norges kommunikasjonsseminar i november. Foto privat.

Det ble bare slik

Kvinnen på 29 år er gift, mor til tre og fra Tvedestrand. Familien flyttet derfra og til Randaberg da Linda var fem. Hun bor fortsatt på Randaberg, nå to hus bortenfor barndomshjemmet. Randaberg er kjent for å være Norges grønne landsby, det er også her IVAR IKS, det interkommunale selskapet for vann, avløp og renovasjon i Stavanger regionen, har renseanlegget sitt, godt plassert i en fjellhall.

Driftsteknikeren har alltid vært håndballfrelst. Etter ungdomsskolen fikk hun tilbud om å ta håndball-linjen.

– Men jeg var skolelei og ønsket å gå mine egne veger. Så jeg valgte linjen Teknisk industriell produksjon. Det var ingen spesielle tanker rundt valget, men da jeg gikk på skolen satte jeg stor pris på det å arbeide med det tekniske, forteller hun.

Linda Fornes trives med å være tett på prosessene og å ha varierte arbeidsdager i en mannsdominert bransje. Foto: privat.

Avløp er spennende!

Mens medelevene i hovedsak ville offshore, fortsatte Linda på linjen for kjemiprosess andre året. Underveis var hun utplassert på IVARs sentralrenseanlegg på nord-Jæren. Det ligger nært både hjemmet og skolen.

– Jeg syntes IVAR var spennende, så dette var førstevalget mitt etter andre-året. Jeg tok fagbrev her på IVAR sentralrenseanlegg, og har arbeidet på anlegget siden, beskriver den unge kvinnen.

– Hva er det som er spennende med jobben din?

– Som prosessoperatør handler mye av arbeidet mitt om å vedlikeholde utstyret og sjekke at prosessen går som den skal. Jeg synes vi her i IVAR er heldig. Offshore handler mye om å operere kontrollrom, mens vi får skru og fikse på ting. Det er kjekt å være så tett på prosessene og å ha varierte arbeidsdager, svarer hun – overbevisende begeistret for jobben sin.

IVARs sentralrenseanlegg på nord-Jæren er en høyteknologisk miljørettet virksomhet, som henter ressurser ut avavfall. Og manuelt må ta søppel ut av avløpet. Foto: Privat.

Sirkulærdisponerer avløp

– Kan du beskrive bakgrunnen for beslutningen om å opprette LinkedIn-konto?

– Jeg er drittlei av at jeg ikke får respekt for yrket mitt. Jeg opplever at vann og avløp er noe folk tar som en selvfølge og den tanken må vi snu. Når noen spør meg hva jeg jobber med, svarer jeg: «Jeg jobber i bæsjen» for å slippe å få flere dumme spørsmål og kommentarer, men sannheten er at jeg arbeider med noen av de mest avanserte prosessene vi har, sier hun bestemt og fortsetter:

– Vi er en miljøbedrift, som driver teknologisk drift rettet mot bærekraft. Anlegget er bygget om fra kjemisk til biologisk rensing, og det prosesstekniske er kjempespennende. Fremfor å kvitte oss med avløp, produserer vi biogass og gjødsel samtidig som vi renser avløpet. Dette handler også om mennesker som gjør SÅ mye folk flest ikke tenker over!

– Hva da?

En fysisk jobb

– Folk tar avløp, vann og renovasjon som selvfølgelige tjenester. Det er som om de glemmer at det er noen som jobber med dette, som står og tar imot. Vi har vært flinke til å vise pekefinger og gjennom kampanjer fortalt om alt en ikke skal kaste i do. Men vi har glemt å fortelle hvorfor.

Det jeg vil er å vise at hvis du kaster den ene våtservietten i do, så er det en fysisk manuell jobb å ta den ut av kloakken igjen – fordi du skulle bare …  Jeg tror mye mer på å bruke humor, å vise personene som står i dette fremfor å vise pekefinger, svarer kvinnen.

Toalett som søppelbøtte

Hold Norge Rent (HNR) er en ideell medlemsorganisasjon som arbeider mot forsøpling. Gjennom kampanjen: «Bruker du toalettet som søppelbøtte? DET MÅ DU NESTEN BARE DRITE I» viser de det meningsløse i at samtidig som ni av ti har søppelbøtte på badet, kaster folk søppel i do. Slikt ender opp i ristene i renseanlegg og forårsaker driftsstans, det havner i havet, og kan forurense lokalt – for eksempel i kjellerne til folk. Les Vannfaktas artikkel om kampanjen fra Hold Norge Rent her.

Hederlig innsats

Profileringen Linda Fornes gjør på LinkedIn og Instagram gjør hun som privatperson utenfor arbeidstiden.

Manuelt arbeid i praksis! Foto: Privat.

To av hennes kollegaer, Vilde, som er fast ansatt i IVAR IKS og Ella som er lærling, er også med på instagramkontoen: Jentene i kloakken.

At de har lyktes i å få oppmerksomhet er klart. Foruten foredraget på kommunikasjonsseminaret har hun fått tilbakemelding fra bransjefolk, og henvendelser fra Australia, Nederland, Danmark og Tyskland. Innlegg går viralt på LinkedIn og avløp fenger.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

4 Kommentarer

 1. Inger Beate T.

  Veldig god artikkel om en åpenbart veldig dyktig IVAR-ansatt! Hvorfor kjører ikke IVAR mfl fram slike saker/folk selv? Her bør ledelsen hyre inn skribenter! Både mht den viktige tekniske informasjonen og rekrutteringen.

  Svar
  • Inger Anita Merkesdal

   Tusen takk for tilbakemeldingen, og ja – helt enig. Dette er en dedikert og dyktig medarbeider som gjør en solid jobb for å synliggjøre innholdet i det som er IVARs budskap til abonnentene og til potensielle nye fagarbeidere.

   Svar
 2. Anton Thomassen

  Veldig bra artikkel som forteller litt om en viktig jobb i samfunnet.
  Du har helt rett. VA og renovasjon blir ofte tatt som en selvfølge. Det er ingen politikere som stiller opp og skryter av det nye ledningsnettet som er lagt for å få fram VA til det nye bygget. Derimot er det mange som stiller seg opp og klipper snor for selve bygget.
  Stå på videre i det viktige arbeidet ditt.

  Svar
  • Inger Anita Merkesdal

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Ja: Vannfakta.no er etablert blant annet for å synliggjøre arbeidet som gjøres innen vann og avløp. Trygghet for rent drikkevann og sikre avløpstjenester er grunnleggende for samfunnet vårt, og ledningsnettet er noe av det viktigste (mest dyrebare – både i overført og direkte betydning) vi har. Her har politikerne et stort ansvar. Takk for støtten!

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Åpent for påmelding: Vannbransjens Innovasjonskonferanse

Åpent for påmelding: Vannbransjens Innovasjonskonferanse

Bildet: Fra Vannbransjens innovasjonskonferanse 2023. Årets konferanse arrangeres 31 oktober. Konferansen gjennomføres i år på Thon Hotel Opra i Oslo, 31. oktober. Konferansens mål er å samle vannbransjen for å presentere innovative prosjekter, inspirere, dele...

De yngres vannpris til Martin!

De yngres vannpris til Martin!

Bildet: Martin Stensland fikk tildelt Dråpen - de yngres vannpris - for 2024. Her sammen med Ingrid Holøyen Skjærbakken i Norsk VAnn og VA-yngre og Knut Stensberg i SG PAM Norge. (Foto: Jørn Søderholm)  – Prisvinneren for 2024 har gjennom sitt arbeid...

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

VA-konferanse og kompetansedeling til felles beste

De er født med 50 års mellomrom, og deler kjærligheten til faget, til kunnskapsdeling og til å lære. I år ledes VA-dagene by Pam for første gang av to engasjerte vann-entusiaster: Christen Ræstad og Charlotte Marie Trovaag.

[instagram-feed cols=5]