Vannfakta: Uavhengig faktaportal om vannrelaterte tema for folk flest

Tips oss

+47 907 666 43

Prosjekt for lekkasjetetting

Sintefs tall tilsier at tretti prosent av drikkevannet vårt lekker ut i grunnen på vegen fra vannkilden til forbruker. Det koster samfunnet 354 millioner hvert år. Gjennom et fireårig prosjekt skal SINTEF og aktører i drikkevannsbransjen arbeide frem løsninger som reduserer lekkasjene og sikrer vannforsyningen.

av | sep 29, 2021

Vanntapet gir unødig høge CO2 utslipp, unødige kostnader og gjør vann-nettet sårbart for forurensing.

Sintef beskriver i en pressemelding at hovedmålet med prosjektet er å utvide og forbedre kommunenes verktøykasse for lekkasjereduksjon, og å få til et godt samspill mellom aktørene i vannbransjen. Kommunene skal teste ut kjente teknologier fra olje- og prosessindustrien, i tillegg til helt nyutviklede teknologier, for å identifisere og redusere lekkasjer. Prosjektet skal blant annet resultere i et beslutningsstøtteverktøy som skal hjelpe små og store kommuner til mer effektiv og helhetlig lekkasjereduksjon.

Oslo kommune eier prosjektet og SINTEF er prosjektleder. I tillegg deltar flere andre kommuner, teknologileverandører, forsknings- og undervisningsinstitusjoner, interesseorganisasjonen Norsk Vann og Nasjonalt senter for vanninfrastruktur. Innovasjonsprosjektet LeakNor støttes av Forskningsrådet med syv millioner kroner.

I følge tall fra Statistisk sentralbyrå har vi et tap på tretti prosent av forbruksvannet vårt. I pressemeldingen beskriver SINTEF at vanntapet i Danmark det siste tiåret ligget mellom 7,2 og 9,5 prosent, mens det i Sverige er beregnet til å være ca. tjue prosent. Norge er dermed blant de fem landene i Europa med høyest vanntap, samtidig som vår investeringsrate i forvaltning av vannforsyning er blant de tre høyeste i Europa.

Inger Anita Merkesdal
Vannfakta tar imot tips, kontakt oss gjerne!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre innlegg

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Sirkulærdisponering av vann til snøproduksjon

Ljan Alpinklubb, en dugnadsdrevet klubb i Oslo, er tildelt et betydelig beløp fra Oslo kommune. Pengene skal gå til å oppgradere anlegget og bidra til en mer bærekraftig drift, blant annet ved å gå over til å bruke regnvann, fremfor drikkevann, til snøproduksjon.

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

Målrettet kortkurs innen overvannshåndtering

På NMBU på Ås har 24 studenter akkurat gjennomført den første av to samlinger av kurset Håndtering av overvann. Om noen uker følger samling to, før en frivillig hjemmeeksamen. Pensumet er omfangsrikt og konkret, og undervisningen er praktisk rettet, med flere engasjerende øvelser.

VERBENA – verktøy for bedre klimaløsninger

VERBENA – verktøy for bedre klimaløsninger

Klimatilpasning gjennom naturbaserte løsninger er ikke lengre nytt, det er heller ikke valgfritt, verken for utbyggere eller administrasjon. Likevel er det fortsatt ubrukt og ukjent landskap i alt for mange kommuner. Økt kunnskap om hva, hvordan og hvorfor er nøkkelen for at verktøyene skal tas i bruk og bli trygge.

[instagram-feed cols=5]