Naturen har alltid herjet med Norge. Geografien vår er formet av kraftige værhendelser, spesielt knyttet til vann. Helt siden 1920 har det vært mulighet for å tegne forsikring mot naturskade i Norge, da det ble åpnet for å tegne en begrenset naturskadeforsikring i Norges Brannkasse mot skader på bygning forårsaket av skred, oversvømmelse, flom, storm og stormflod. Ordningen er senere endret og forbedret en rekke ganger.
Naturskadeforsikringen i Norge er unik i global sammenheng. Ingen andre land har en like omfattende erstatningsordning for naturskader. Men skader forårsaket av vann, selv flomvann, kan også skyldes klimaendringer eller menneskelig dårskap. Disse dekkes ikke av den norske naturskadeordningen.
Innen vannrelaterte skader skiller forsikringsbransjen mellom naturskade og klimatisk skade. Det kan beskrives kompleks, og det kan forklares enkelt. Simon Andre Olsen sier det forståelig i denne artikkelen. Avsnittet nedenfor er fra artikkelen.
Klimarelatert vannskade øker
– Som en spissformulert tommelfingerregel sier man at «naturskader skyldes gudenes vrede, ikke menneskelig dårskap». Hvis en elv, upåvirket av mennesker, flommer over, er det naturskade. Hvis vi har lagt store grøntareal under asfalt, og kanskje i tillegg fører elven som rant naturlig gjennom området i rør og det så kommer et kraftig regnvær som sprenger rørkapasiteten, da skyldes skadene «menneskelig dårskap». Slike skader som erstattes går direkte fra forsikringsselskapene egne bøker, ikke via Norsk Naturskadepool, beskriver han.
Så vanskeliggjøres nok problemstillingen ved at i begge tilfeller vil selve nedbørshendelsene være påvirket av et forverret klima, med flere og kraftigere regnskyll, men den lar vi ligge i denne omgang.
Skal forebygges
Bildene under er fra en kommunal vei, nedenfor et betydelig fjellområde. Fra fjellet ledes nedbøren ned i flere bekker, en av dem til siden av denne veien. Så renner vannet ned langs veien, inn i et rør under den og åpent ut på den andre siden. For flere år siden begynte vannet å danne et lite hull, der det ved kraftig nedbør traff asfalten. Så fikk hullet utvide seg i fred … Over lang tid skjedde det ikke noe på overflaten. Så begynte det plutselig å oppstå ujevnheter i asfalten. Derfra gikk det fort i regnværet.
Skadene i veien skyldes verken ekstremnedbør eller klimaskade. Den skyldes manglende vedlikehold.
For ordens skyld: Bildet av flomvann i hagen er fra hagen til Inger Anita Merkesdal, fagjournalist innen vann og redaktør for Vannfakta.no.
0 kommentarer