«Både politiske vedtak og styringsstrategier må til, om klimatilpassede byer skal bli mer enn fagre løfter» skriver konserndirektør Siri Hunnes Blakstad og sjefforsker Berit Time i en kronikk, publisert i mai.
«Skal vi unngå at byer blir flomfeller og «varmemagneter,» kan vi bli nødt til å anlegge våtmarksområder og grøfter midt i byen.» Den type tiltak kan være rimelige, og bidra med en rekke pluss-faktorer, som biodiversitet og bedre helse. Men hvor forberedt er vi på det?
Her finner du hele kronikken, på Sintefs side.
Bygger klimatilpasset bydel
Klimaendringene vil stedvis gi enorme styrtregnsflommer. Men vann er grunnlag for alt liv, og klimaendringene fører også til tørke-problematikk. Tilgjengelig vann er i tillegg avgjørende for å reversere den pågående naturkatastrofen. Og bare ved å spille på lag med naturen kan vi håndtere klimaendringene. Derfor må nedbør tas vare på som den livsviktige ressursen det er, og tilgjengeliggjøres også i by- og bomiljøene.
I Danmark bygges Nye Aarhus som en helt ny bydel ut fra terrengforståelsen og kunnskapen om vannets vei. Det har ført til et livskraftig økosystem hvor vegetasjon, dyre- og insektliv trives og utvikles. I tillegg er bydelen klimaresistent.
Også i Norge gjøres en innsats. Her finner du blant annet artikler om klimatilpassing i Sandnes, Rogaland.
Det bra vi har en som deg som brenner for hvordan vi kan bruke overvann/regnvann til gode formål.
Jeg håper at ditt arbeid blir verdsatt av de besluttende myndigheter både lokalt og sentralt.