Arrangementet ble i år gjennomført for femte gang, og igjen lyktes Storm Aqua i å samle en imponerende rekke kompetente foredragsholdere.
Målet med Klimatilpasningsdagene er å samle deltakere fra alle disipliner involvert i overvannsdisponering og bidra til at de øker sitt kunnskapsnivå, får kjennskap til nye løsninger, utveksler erfaringer og snakker med nye kontakter. Konferansen har i alle år vært kjennetegnet av en praktisk og konkret tilnærming til utfordringene.
Årets arrangement startet med et tankevekkende foredrag av Hans Olav Hygen, fra Meteorologisk institutt. Gjennom en oversiktlig presentasjon fremkom budskapet hans tydelig; «Utfordringene blir store. Vi må forberede oss på sterke flommer og styrtregn, og den beste klimatilpasningen er utslippskutt.»
Meteorologisk institutt har samarbeidet med NVE for å utvikle datamodeller, som kan benyttes for å beskrive norsk klima i dag, og om hundre år, basert på ulike scenarier.
Kostbare vær-endringer
– Det som gir utfordring er nedbør. Dette vil ikke arte seg som dagens vestlandsregn, som starter svakt og varer i en uke eller to. Nedbøren som kommer blir kraftigere og hyppigere, med dertil hørende skader, beskrev Hyggen.I foredraget viste han blant annet til en overskrift i Teknisk Ukeblad knyttet til regnvær: «Flom koster nesten ingenting sammenlignet med dette.»
Et endret fremtidsklima vil også gi endret flommønster. Det blir nedgang i flomhendelsene forårsaket av smeltevann, til gjengjeld må vi forberede oss på flere og verre regndrevne flomhendelser.
Konkrete, matnyttige tema
Gjennom syv hovedbolker fikk deltakerne på Klimatilpasningsdagene 2020 kjennskap til utfordringer, muligheter og nye verktøy, fra mennesker som arbeider med temaet de snakket om.
Samarbeidsutfordringer mellom aktører ble gjennomgått. En hel bolk var viet drift og vedlikehold. Bygging og overlevering av overvannssystem ble også presentert, med vekt på gode prosesser. Prosjektering av helhetlige løsninger, med eksempler fra konkrete prosjekt, var hovedtema på slutten av den første konferansedagen i år.
Presentasjonen av nye fysiske og digitale verktøy, som kan benyttes i klimatilpasningsarbeidet ble også godt mottatt. Nye digitale løsninger ble presentert av foredragsholderne Rein Anders Apeland fra det nystartede selskapet Soolo, Eirin Kalstø fra Pipelife Norge og Hampus Åkerblom fra det danske selskapet Scalgo.
Utfordringer som må løses
Den siste bolken var i år viet fremtiden; Overvannsdisponering i et femårs-perspektiv. Gjennom presentasjonene fra Oslo kommune, Skanska og Boligprodusentenes Forening fikk deltakerne på Klimatilpasningsdagene innsikt hvordan forholdene er her og nå, og utfordringer som må løses.
Styrken ved Klimatilpasningsdagene er blant annet at temaene belyses fra flere vinkler, og at alle fagene og aktørene samles. Det er konstruktivt når kommunene kan møte entreprenørene, og lufte utfordringer som følge av regelverket, for eksempel.
Vannfakta kommer tilbake til flere av foredragene etterhvert.
0 kommentarer